Пенсійний фонд не зараховує стаж? Не ігноруйте – оскаржуйте!

До нашої компанії «ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ» дуже часто звертаються клієнти, які не мають можливості призначити собі пенсію, так як Пенсійний Фонд не підтверджує стаж.

Клієнт неодноразово звертався письмово та через ВЕБ-ПОРТАЛ Пенсійного фонду України до Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві щодо призначення пенсії за віком при досягненні 60-річного віку відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». 

На останню заяву клієнта від 02.08.2023 року щодо призначення пенсії за віком згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» ГУ ПФУ у м. Києві повідомив, що клієнту БУЛО ВІДМОВЛЕНО У ПРИЗНАЧЕННІ ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ Рішенням від 16.08.2023 року.

Свою відмову ПФУ мотивував тим, що за доданими документами до заяви про призначення пенсії ДО СТАЖУ НЕ ЗАРАХОВАНО ПЕРІОД РОБОТИ З 01.09.1984 року ПО 04.09.1997 року згідно трудової книжки БТ-І № 5276740 від 04.10.1980, ОСКІЛЬКИ НАЯВНЕ ВИПРАВЛЕННЯ в номері наказу про прийняття на роботу.

Працівник НЕ МОЖЕ ВІДПОВІДАТИ ЗА ПРАВИЛЬНІСТЬ та повноту оформлення бухгалтерських ДОКУМЕНТІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ, та у свою чергу, неналежний порядок ведення документації з вини адміністрації підприємства – не може бути підставою для позбавлення позивача його конституційного права на соціальний захист, зокрема, в даному випадку.

Аналогічних висновків дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду у постанові від 10 жовтня 2019 року у справі №304/877/17.

«Позивач не повинен був здійснювати контроль за посадовими особами підприємств щодо вірності записів у трудовій книжці та за своєчасним та повним нарахуванням податків та зборів».

Отже, період роботи з 01.09.1984 року по 04.09.1997 року – має бути зарахованим, адже клієнт, як найманий працівник, не може відповідати за правильність заповнення кадрових документів, зокрема трудової книжки. 

Таким чином, відмова в призначення пенсії за віком  та не зарахування до стажу періоду робіт є протиправним та незаконним.

Також, потрібно розуміти, що нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів.

Домоглись розпорядження щодо призначеної пенсії клієнту та компенсації усіх нарахованих за минулий час сум.