Звільнення зі служби на підставі утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю I чи II групи

Стаття 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає конкретні підстави для звільнення з військової служби. Це важливо, оскільки існує багато причин, чому особа не може залишатися в ЗСУ. Однак, через недостатню обізнаність військовослужбовців, процес звільнення часто затягується, а отримати необхідні документи буває вкрай складно. 

Саме тому використовується чіткий алгоритм дій, щоб військові могли скористатись своїми правами.

Підставою для звільнення з військової служби є утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.

  • Свідоцтво про народження дитини;
  • Довідка до акта огляду МСЕК про встановлення інвалідності АБО посвідчення особи з інвалідністю АБО пенсійне посвідчення з відміткою про групу інвалідності;
  • Акт обстеження житлово-побутових/матеріально-побутових умов;
  • Підтвердження факту утримання повнолітньої дитини (документ може бути виданий ЦНАП або органом опіки та піклування).
  1. Подання документів: Військовослужбовець подає вищезгадані документи до військової частини або відповідного військового комісаріату.

    Військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються: підстави звільнення, думка військовослужбовця щодо його бажання проходити військову службу у військовому резерві ЗСУ за відповідною військово-обліковою спеціальністю, районний (міський) ТЦК та СП, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.
  2. Перевірка документів: Військова частина перевіряє достовірність наданих документів та направляє їх на розгляд у відповідні інстанції.
  3. Винесення рішення: Після перевірки документів комісія приймає рішення про звільнення. Якщо документи в порядку, то оформлюється наказ про звільнення.
  4. Видача наказу: Наказ про звільнення доводиться до відома військовослужбовцю, після чого його виключають з військового обліку.

Основним завданням є підтвердження факту утримання повнолітньої дитини з інвалідністю. 

Якщо з дітьми до 18 років факт утримання не потрібно доводити, оскільки це прямий обов’язок батьків, то у випадку з повнолітніми дітьми з інвалідністю – зазвичай командування відмовляє у задоволенні рапорту (знову-таки, бо дитині є 18+ і вона повнолітня). У такому випадку потрібно доводити факт утримання.

Одним із таких документів, що підтверджує факт утримання повнолітньої дитини є:

  • Довідка про те, що повнолітня дитина з інвалідністю перебуває на утриманні одного зі своїх батьків, яка видана у ЦНАП за місцем проживання заявника;
  • Висновок органу опіки та піклування про утримання дитини;
  • Судове Рішення про встановлення факту утримання дитини одним з батьків.

Іноді командування може затягувати реєстрацію рапорту на звільнення або навіть відмовитися від реєстрації. Це є порушенням законних прав військовослужбовця.

Законодавство передбачає, що всі подані рапорти мають бути офіційно зареєстровані у день подання. Відмова у реєстрації або невиправдане затягування розгляду рапорту вважається порушенням законодавства.

  1. Отримання підтвердження подачі: Важливо отримати підтвердження про те, що рапорт поданий і зареєстрований (це може бути копія рапорту з вхідним номером).
  2. Звернення до військової прокуратури: У разі відмови у реєстрації або затягування розгляду варто звернутися до військової прокуратури зі скаргою на дії командування.
  3. Оскарження в судовому порядку: Якщо проблема не вирішується, військовослужбовець може звернутися до адміністративного суду з позовом щодо примусу до виконання обов’язків командуванням.

Медичні заклади іноді можуть затримувати видачу необхідних медичних висновків або довідок, що може уповільнити процес звільнення.

  1. Завчасне звернення до медичних закладів: Звертайтеся до лікарів завчасно для отримання необхідних документів, щоб уникнути затримок.
  2. Скарга на дії медичного закладу: У випадку безпідставної затримки військовослужбовець має право подати скаргу до керівництва медичного закладу або відповідних контролюючих органів.

Для уникнення затримок, важливо заздалегідь підготувати всі необхідні документи та проконсультуватися з юристом або військовим адвокатом.