Звільнення з військової служби у зв’язку зі зникненням безвісти брата

Нещодавно до нас звернулась дружина військовослужбовця в інтересах свого чоловіка для звільнення з військової служби у зв’язку зі зникненням безвісти його брата.

Звільнення можливо тільки, якщо близький родич зник безвісти під час безпосередньої участі в АТО або під час відсічі, стримування збройної агресії рф проти України під час дії воєнного стану.

Ні, не достатньо. Для звільнення потрібно отримати акт службового розслідування за фактом зникнення безвісти військовослужбовця.

Для цього потрібно:

  • Звернутись до ТЦК і СП за місцем свого проживання з письмовою заявою на адресу ВЧ про видачу копії акта службового розслідування.
  • У випадку відмови ТЦК і СП прийняти таку заяву – повідомити регіонального координатора Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, за місцем свого проживання.
  • Якщо протягом 30 календарних днів з дати надання заяви до ТЦК і СП акт службового розслідування не отриманий, письмово звернутись із заявою про видачу акта службового розслідування до Генерального штабу Збройних Сил України.

Зазвичай ця інформація має бути надана військовою частиною ТЦК та СП, але на практиці цього не відбувається місяцями.
Саме тому вкрай необхідна допомога адвоката.

  1. Адвокатом було витребувано акт службового розслідування по факту зникнення безвісти брата. 
  2. Підготовлено рапорт на звільнення та звернення.
  3. Додатково адвокат направив запит для контролю розгляду заяви. 

Адвокатом було отримано підтвердження звільнення військовослужбовця зі служби.

Нормативною базою для такого кейсу є Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу».

Підпунктом «г» пункту 2 частини четвертої статті 26 Закону зазначено, що військовий має право звільнитись з військової служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): 

якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) БРАТ чи сестра) загинули або ПРОПАЛИ БЕЗВІСТИ під час безпосередньої участі в АТО, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.