ТЦК мобілізують заброньованого, якщо він не встиг повідомити про своє бронювання 

Закарпатський окружний адміністративний суд у Рішенні №260/1111/24 від 16 травня 2024 року вказав, що право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб уповноваженим органом (зокрема, районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки). 

Суть справи полягала у тому, що військовозобов’язаний під час мобілізації не повідомляв працівників ТЦК та СП про наявність в нього права на відстрочку, належних доказів щодо бронювання не надав, а інформація щодо його перебування на спеціальному військовому обліку за даними АІС «Оберіг» була відсутня.
Тож після проходження медичного огляду чоловік був доставлений до Військової частини  для проходження військової служби.

Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п`ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов`язаному надсилають до ТЦК та СП, де військовозобов`язаний перебуває на військовому обліку, повідомлення про бронювання військовозобов`язаного для зарахування його на спеціальний військовий облік.

ТЦК та СП, в якому військовозобов`язаний перебуває на військовому обліку, на підставі рішення про бронювання військовозобов`язаних зараховує у строк не більше ніж п`ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов`язаного на спеціальний військовий облік.

Пунктом 23 Порядку №1487 визначено, що призовники, військовозобов`язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов`язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку!

Більше того, згідно з положеннями Правил військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів, затверджених Постановою Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487, призовники, військовозобов`язані та резервісти повинні, в тому числі, особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Тобто, з метою ведення районними ТЦК та СП спеціального обліку військовозобов`язаних, резервістів, які мають право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, на військовозобов`язаних покладено обов`язок із своєчасного повідомлення органу, в якому вони перебувають на військовому обліку, про наявність таких підстав.

Отже, право на відстрочку від призову на військову службу повинно бути реалізоване військовозобов`язаним шляхом вчинення ним активних дій та оформлення його у відповідний спосіб уповноваженим органом (зокрема, районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки). 

При цьому реалізація такого права може бути здійснена лише до моменту набуття ним статусу військовослужбовця.