“Автоматичної” відстрочки немає! Як діяти?

Відповідно до Постанови Кабміну №560 “Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період”, на виконання нового закону про мобілізацію, відстрочка надається на період, що не перевищує терміну проведення мобілізації, встановленого указом Президента. 

Тобто, відстрочка дається не назавжди, а в більшості випадків – на період дії воєнного стану.

Глава держави продовжує терміни мобілізації на 90 днів, тоді як раніше відстрочка надавалася на період до шести місяців і залежала від дати подання заяви, а не Указу Президента.
У результаті, тепер усі максимальні відстрочки закінчуються у їхніх одержувачів одночасно: поточна – 11 серпня, наступна – 9 листопада.

Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку мобілізації подає на розгляд комісії заяву як у паперовій, так і в електронній формі.

Таким чином, тим особам, які мають відстрочку до 11 серпня необхідно подати заяву з пакетом документів до ТЦК та СП (як особисто, так і поштою).

На даний момент доступні “автоматичні” відстрочки лише для тих, хто заброньований через Дію.

8 серпня Урядом було запущено онлайн-систему бронювання через Дію для певних підприємств і грантових громадських організацій, що фінансуються іноземними донорами.
Тож такі заброньовані не мають необхідності взаємодіяти з ТЦК для отримання відстрочки.

Проте, автоматичних відстрочок для інших категорій військовозобов’язаних не передбачено.

На сьогоднішній день всі інші категорії військовозобов’язаних повинні самостійно звертатися до ТЦК та СП для оформлення відстрочок. Особи з інвалідністю, багатодітні батьки, студенти  до прикладу, мають йти до ТЦК як за оформленням відстрочки, так і за її продовженням.

Тож, наразі відстрочка від мобілізації:

  • не надається автоматично,
  • не продовжуватися автоматично.

Однак нещодавно заступниця міністра оборони Катерини Чорногоренко поділилась, що: “Студенти та багатодітні батьки зможуть отримати онлайн-відстрочку в Резерв+”.

Планується запустити сервіс автоматичного надання відстрочки від призову під час мобілізації в додатку “Резерв+” для окремих категорій військовозобов’язаних восени поточного року.