Допомогли у переведенні до іншої військової частини (за станом здоров’я)

Нещодавно до нас звернувся військовослужбовець за допомогою у переведенні до іншої військової частини за станом здоровʼя. 

Наш клієнт служив у Десантно-штурмових військах, однак після отриманої травми не міг продовжувати службу на попередньому місці.

  1. Адвокатом було підготовлену рапорт до військової частини на переведення військовослужбовця за станом здоровʼя.
  2. Також до відома командування було доведено наявність клопотання про можливість розміщення даного військовослужбовця в інший частині.
  3. Після подачі рапорту було реалізовано підготовку та подачу адвокатського запиту до військової частини щодо витребування інформації по розгляду поданого рапорту, оскільки попередні самостійні спроби клієнта подати рапорт ігнорувались!

Як результат – на адвокатський запит надійшла відповідь, що клопотання про переміщення військовослужбовця було передано до кадрового центру для подальшого розгляду.

Часто виникають ситуації, коли військовослужбовець не може продовжувати службу у своїй поточній військовій частині. У таких випадках постає питання про можливість переведення в інший підрозділ, однак на практиці командири не завжди готові задовольнити таке прохання.

Переведення військовослужбовців належить до дискреційних повноважень військового керівництва, що робить переведення до іншого підрозділу складним, особливо якщо командир не підтримує це рішення.

Однак є винятки, зокрема, якщо переведення необхідне через стан здоров’я або хворобу, яка за висновком ВЛК ускладнює службу в певних умовах. Наприклад, якщо військовослужбовець проходить службу в морській піхоті або ДШВ і отримав довідку ВЛК про непридатність до військової служби у цих підрозділах.

Якщо проблема з переведенням пов’язана з конфліктом із безпосереднім командиром, і після подання рапорту на переведення немає відповіді або є відмова, можна звернутися до вищого командування.

Для збільшення шансів на переведення варто отримати відношення, яке додається до рапорту. Це письмовий документ від командира підрозділу, куди військовослужбовець бажає перевестися. У цьому документі підтверджується наявність вакантної посади, що відповідає військово-обліковій спеціальності військовослужбовця, і зазначається, що командир не заперечує проти переведення до своєї частини.