Отримали висновок ВЛК, який клієнту відмовлялись видавати після проходження комісії

До нашої компанії нещодавно звернувся клієнт з досить типовою проблемою, яка часто зустрічається після проходження ВЛК – чоловік не отримав висновок ВЛК «на руки» після проходження ним комісії при РТЦК та СП.

Усні наполягання його отримати працівники ТЦК ігнорували, а оскаржити ВЛК без фізично отриманого висновку неможливо!

Тому першочергово необхідно було витребувати висновок ВЛК у  ТЦК, щоб в подальшому його можливо було оскаржити до вищестоящої ВЛК.

Аби оскаржити поперднє рішення ВЛК, до Заяви / Скраги необхідно, окрім усіх відповідних медичних документів, надати копію Висновку ВЛК, тому що саме даний висновок буде оскаржуватися.

Ми однозначно рекомендуємо звертатись до такого дієвого інструменту, як адвокатський запит.

Однією з ключових гарантій адвокатської діяльності в Україні є інститут адвокатського запиту – письмове звернення адвоката до установ та організацій будь-якої форми власності з метою ефективного надання правової допомоги клієнту.

Адвокатський запит є чи не найефективнішим та найбільш доцільним способом отримання інформації, особливо коли інші методи не працюють. 

  • Спеціалістом було підготовлено адвокатський запит щодо витребування висновку ВЛК, з яким він звернувся до РТЦК та СП.
  • Невдовзі нам надійшла відповідь на адвокатський запит і клієнт нарешті отримав Висновок ВЛК.

Законодавством передбачено можливість оскарження Рішень ВЛК у досудовому порядку шляхом перегляду Постанови вищою інстанцією. До прикладу:

  1. Постанови ВЛК районного ТЦК та СП можна оскаржити до обласної ВЛК.
  2. Постанову обласної ВЛК можуть переглядити ВЛК регіонів.
  3. Постанови будь-яких ВЛК має право переглядати Центральна ВЛК.

Рішення ВЛК можуть бути оскаржені й у суді в порядку адміністративного судочинства.

У судовому порядку військовослужбовець / військовозобов’язаний може оскаржити рішення ВЛК, якщо воно не відповідає наявним медичним висновкам з відповідними діагнозами.

Суд аналізує та приймає Рішення чи не було порушень у проведенні огляду особи, необхідних дій для надання повної оцінки стану здоров’я особи.

Якщо будуть виявлені порушення, то суд може скасувати Рішення військово-лікарської комісії або зобов’язати провести повторний медичний огляд та дообстеження особи.