Витребування Висновку ВЛК для подальшого оскарження: успішний кейс

Наприкінці травня до нас звернулась мати військовослужбовця з тією проблемою, що її син пройшовши ВЛК  у ТЦК та СП, не отримав висновку військово-лікарської комісії. 

Мати вважає, що належної комісії не було організовано, був лише поверхневий огляд і не враховано усі проблеми зі здоров’ям її сина.

Як це часто буває, висновок ВЛК міг винестись поверхнево, без проведеного належним чином аналізу стану здоров’я.

Тому, першочергово необхідно було витребувати висновок ВЛК у районного ТЦК, щоб в подальшому його можливо було оскаржити до вищестоящої ВЛК.

Аби оскаржити поперднє рішення ВЛК, до Заяви / Скраги необхідно, окрім усіх відповідних медичних документів, надати копію попереднього рішення ВЛК.

Ми однозначно рекомендуємо звертатись до такого дієвого інструменту, як адвокатський запит.

Однією з ключових гарантій адвокатської діяльності в Україні є інститут адвокатського запиту – письмове звернення адвоката до установ та організацій будь-якої форми власності з метою ефективного надання правової допомоги клієнту.

Адвокатський запит часто є ефективним та найбільш доцільним способом отримання інформації, особливо коли інші методи не працюють. Законодавчі гарантії адвокатської діяльності дозволяють адвокату отримувати необхідні для надання правової допомоги відомості. Тому адвокатський запит є важливим інструментом, який варто використовувати, і з розвитком практики та законодавства він повинен стати реальним засобом захисту прав та інтересів осіб.

  • Адвокатом було підготовлено договір на обробку персональних (медичних) даних і також було направлено адвокатський запит, щодо отримання Додатку 4 військово-лікарської комісії.
  • Невдовзі нам надійшла відповідь на адвокатський запит і мати клієнта нарешті отримала Висновок ВЛК.

Законодавством передбачено можливість оскарження Постанов ВЛК у досудовому порядку шляхом перегляду Постанои вищою інстанцією. До прикладу:

  • Постанови ВЛК районного ТЦК та СП можна оскаржити до обласної ВЛК.
  • Постанову обласної ВЛК можуть переглядити ВЛК регіонів.
  • Постанови будь-яких ВЛК має право переглядати Центральна ВЛК.