Підтвердили факт зникнення безвісти батька нашого клієнта

Нещодавно до нас звернувся клієнт, батько якого є зниклим безвісти військовослужбовцем. 

Він не отримував жодних сповіщень та документів про зникнення і не знає чи отримувала мати якісь сповіщення, оскільки перебуває з нею в конфліктних відносинах та давно проживає окремо. 

Самостійні спроби звернень до військової частини залишились безуспішними, так само як і намагання отримати Витяг з єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти. 

Саме тому клієнту була необхідна фахова юридична допомога.

Адвокатом юридичної компанії «Правова Позиція» був підготовлений та направлений відповідний запит до військової частини, де служив батько клієнта. 

У короткі терміни на запит було отримано відповідь, яка підтверджує факт зникнення безвісти батька нашого клієнта.

На підставі отриманої відповіді клієнт може звертатися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки для отримання відстрочки від мобілізації.

Відповідно до п. 4, ч. 3, ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”:

не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Для отримання відстрочки від мобілізації необхідно з’явитись у ТЦК та СП:

1. Слід повідомити ТЦК та СП, щодо наявності права на відстрочку: попередньо визначені і сформовані, документи (нотаріальні копії) потрібно відправити заказаним листом на адресу, за якою зареєстрований ТЦК;

2. Протягом 30 днів ТЦК має надати відповідь відносно поданої заяви із зазначенням права на відстрочку;

3. Отримавши належну відповідь, особа повинна особисто звернутись до ТЦК з оригіналами документів які підтверджують підставу для отримання відстрочки;

4. Після перевірки належності підстави ТЦК зобов’язано надати відстрочку від мобілізації. 

Під час подання Заяви про  надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації до відповідного ТЦК та СП необхідно додати наступні документи:

  • Копія паспорту заявника; 
  • Копія паспорту зниклого безвісти;
  • Копія сповіщення сім’ї (про зникнення безвісти військового);
  • Копія свідоцтва про народження заявника.