Допомогли військовому отримати невиплачені за поранення та лікування кошти

До нас досить часто звертаються військовослужбовці, яким військова частина чи-то навмисно, чи-то через брак часу і ресурсу не виплачує належні грошові кошти.

У даному випадку, військовий звернувся з проханням посприяти виплаті коштів за  за порання та період лікування.

  • Нагадаємо, що додаткова грошова винагорода у розмірі 100 000 гривень відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №168 виплачується згідно наказу командира військової частини військовому, що брав безпосередню участь у бойових діях або здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією рф проти України, перебуваючи безпосередньо в районах їх здійснення, на тимчасово окупованій рф території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агреора, у період здійснення зазначених заходів, та виконував бойові (спеціальні) завдання (у розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах).
  • Також згідно абзацу 3 пункту 11 розділу XXXIV наказу Міністерства оборони України №260 додаткова грошова винагорода виплачується військовим у звʼязку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), отриманим після введення воєнного стану та повʼязаним із захистом Батьківщини, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоровʼя (у тому числі закордонних), включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоровʼя до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) у звʼязку з отриманням тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії, – за весь час (періоди) перебування на такому лікуванні або у відпустці.

Нашим адвокатом було підготовленно відповідне звернення до військової частини та адвокатський запит. 

Невдовзі на запит спеціаліста надійшла відповідь про виплачені кошти.

Виплати військовим через поранення

Додаткова винагорода у вигляді 100 000 гривень призначається тим, хто дістав поранення, пов’язане із захистом Батьківщини.

Виплачується:

  • Під час перебування на стаціонарному лікуванні (у тому числі за кордоном).
  • Під час відпустки для лікування в разі тяжкого поранення.

Для отримання цієї виплати необхідно мати довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), відому як Форма 5. Її повинні видати у військовій частині. У довідці має бути зазначено, що поранення пов’язане із захистом Батьківщини. Також повинно бути вказано, що військовослужбовець був у засобах індивідуального захисту, не вчинив кримінального правопорушення, не намагався сам собі завдати тілесних ушкоджень і не перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Відсутність будь-якого з цих пунктів є підставою для відмови у виплаті додаткової винагороди.

Додаткова винагорода виплачується за весь час перебування в госпіталі або лікарні. Її розмір розраховується пропорційно до кількості днів, проведених у лікувальному закладі, як “бойові”.

Відпустка для лікування після поранення

Якщо після лікування в госпіталі або лікарні Ви пройшли ВЛК, яка визначила необхідність відпустки для лікування, Вам також мають виплачувати 100 тисяч гривень на місяць під час перебування в такій відпустці.