Допомогли військовому отримати виплати за період лікування

Нещодавно до нас звернуся військовослужбовець стосовно відсутності належних виплат за період лікування.

Першочергово адвокат визначив перелік виплат, розрахунок по яким мав отримати клієнт.

Далі було підготовлено і направлено адвокатський запит і супровідні документи до В/Ч.

Як наслідок, ми отримали відповідь від В/Ч про доцільність здійснення перерахунку та доплати військовому грошової допомоги.

Додаткова винагорода призначається тим, хто дістав поранення, пов’язане із захистом Батьківщини.

Виплачується:

  • Під час перебування на стаціонарному лікуванні (у тому числі за кордоном).
  • Під час відпустки для лікування в разі тяжкого поранення.

Для отримання цієї виплати необхідно мати довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), відому як Форма 5. Її повинні видати у військовій частині.

У довідці має бути зазначено, що поранення пов’язане із захистом Батьківщини. Також повинно бути вказано, що військовослужбовець був у засобах індивідуального захисту, не вчинив кримінального правопорушення, не намагався сам собі завдати тілесних ушкоджень і не перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Відсутність будь-якого з цих пунктів є підставою для відмови у виплаті додаткової винагороди.

Додаткова винагорода виплачується за весь час перебування в госпіталі або лікарні. Її розмір розраховується пропорційно до кількості днів, проведених у лікувальному закладі, як “бойові”.

Якщо після лікування в госпіталі або лікарні ви пройшли ВЛК, яка визначила необхідність відпустки для лікування, вам також мають виплачувати 100 тисяч гривень на місяць під час перебування в такій відпустці. Однак це можливо лише у разі тяжкого поранення, що має бути зазначено у висновку ВЛК. Якщо поранення не є тяжким, виплата припиняється.

У випадку бойової травми також передбачена виплата додаткової винагороди.

Якщо додаткова винагорода після поранення не виплачується, необхідно написати рапорт на ім’я командира з проханням включити до наказу про виплату додаткової винагороди та додати до цього рапорту копію довідки про поранення.