Відстрочка на підставі ІІІ групи інвалідності дружини, встановленої внаслідок онкологічного захворювання

До компанії «Правова Позиція» звернулась дружина військовозобов’язаного з проханням допомоги у наданні відстрочки для чоловіка на підставі п. 12, ч. 1, ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю III групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю III групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів.

Першочергово у адвоката стояла задача підтвердити, що ІІІ група інвалідності жінки встановлена внаслідок онкологічного захворювання. 

Тож спеціалістом було відправлено адвокатський запит до Черкаського обласного центру медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради для витребування даної інформації.

  • Завдяки поданому адвокатському запиту 19.06.2024 року було підтверджено онкологічне захворювання для оформлення відстрочки.

  • Свідоцтво про шлюб; 
  • ОДИН ІЗ документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка): 

Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ;

Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

Пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності; 

Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики; 

Документ, що підтверджує наявність у дружини (чоловіка) захворювання та/або причину інвалідності.

  1. Підготувати і подати Заяву на оновлення ВОД (за необхідністю); 
  2. Підготувати і подати Заяву на отримання відстрочки разом з усіма додатками (завіреними нотаріально);
  3. Підготувати і подати додаткові пояснення до заяви на відстрочку (за необхідністю); 
  4. Підготувати і подати 2 адвокатські запити по контрою 2 заяв зазначених вище; 
  5. Комунікація адвоката в супроводі клієнта по отриманню відстрочки з моменту подачі документів до завершального етапу.