Ініціювали проведення службового розслідування стосовно обставин отримання поранення

До нас звернувся військовий, який отримав поранення рік тому, але не  міг домогтись проведення службового розслідування стосовно обставин отримання поранення.

  • Наш адвокат негайно ініціював проведення службового розслідування шляхом подання адвокатського запиту і веденням комунікації з військовою частиною.
  • Завдяки спеціалісту у короткі терміни наш клієнт отримав Довідку про обставини травми та акт службового розслідування.

Коли військовий отримує травму, контузію чи поранення, проведення службового розслідування стає надзвичайно важливим. Висновок цього розслідування встановлює причинно-наслідковий зв’язок між інцидентом і виконанням службових обов’язків. Відповідальність за проведення службового розслідування покладена на командування військової частини. На жаль, підхід до цього питання часто є занадто формальним, що може призвести до ряду негативних наслідків: наприклад, неотримання компенсації, передбаченої Законом. 

Службове розслідування має проводитись у випадках, коли військовий отримав травму під час проходження служби (ми говоримо саме про про нещасні випадки, пов’язані з проходженням служби, а не про участь у бойових діях).

Керівництво має використовувати для цих цілей Інструкцію про розслідування та облік нещасних випадків з військовослужбовцями, професійних захворювань і аварій у Збройних Силах України. 

  1. Командир видає Наказ, де вказується, що отримана травма пов’язана з виконанням обов’язків служби;
  2. Після цього складається Довідка про обставини травми.

Довідка про обставини травми формується начальником медичної служби та затверджується підписом командира в/ч на підставі наказу командира військової частини про отримання поранення (травми, контузії, каліцтва) військовослужбовцем (Стаття 260 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України).

Наказ командира військової частини про загибель, поранення (контузію, травму, каліцтво) військовослужбовця здійснюється на підставі рапорту командира підрозділу, журналу бойових дій, бойового донесення, картки передового району, первинної медичної картки (Форма 100, Додаток 2 до Настанови з медичного забезпечення ЗС України на особливий період) тощо.

Для того, щоб військовий міг отримати довідку про обставини травми, командир в/ч повинен видати наказ про поранення військовослужбовця.