​Міноборони оновило Наказ №402: відсьогодні НЕ БУДЕ «обмежено придатних»

Сьогодні, 4 травня, набув чинності Закон України №10313, що стосується скасування статусу «обмежено придатний».

Громадяни, яких було визнано обмежено придатними, протягом 9 місяців з дня набрання чинності цим Законом, мають пройти повторний медичний огляд для визначення придатності до служби.

Питання проходження ВЛК регулюється Наказом Міноборони №402 (Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

До Наказу БУЛО ВНЕСЕНО ЗМІНИ щодо переліку хвороб, відповідно до яких особи визнаються придатними та відповідно до яких – непридатними до військової служби.

СПИСОК ХВОРОБ, ЗА ЯКИМИ ОСОБУ ВИЗНАЮТЬ «ПРИДАТНОЮ»

  1. Придатні;
  2. Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;
  3. Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;
  4. Тимчасово непридатні. Потребують лікування;
  5. Непридатні до військової служби з переоглядом через 6 місяців.
  • Відомості про результат проходження медогляду вносяться до Єдиного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів у встановленому порядку.
  • Постанова ВЛК про ступінь придатності до військової служби за призовом під час мобілізації дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.
  • Кожна особа приходить на медогляд ВЛК з результатами рентгенологічного обстеження органів грудної клітки.
  • Кожна особа оглядатиметься такими лікарями: терапевт, хірург, невропатолог, офтальмолог, психіатр, оториноларинголог. Якщо наявні медичні показання, залучаються лікарі інших спеціальностей.