Прийнято Закон про демобілізацію строковиків

23.02.2024 року Верховна Рада України проголосувала за прийняття Закону №11035 від 22.02.2024 про внесення змін до глави ХІІ “Прикінцеві положення” Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо строків строкової військової служби.

У тексті йдеться, що військовослужбовці строкової військової служби, строк військової служби яких, закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки звільняються з військової служби в запас у строки, визначені Указом Президента України.

До Закону було включено норму, яка передбачає, що строковики після звільнення в запас не можуть бути знову мобілізовані впродовж 12 місяців після звільнення зі служби.

07.03.2024 Володимир Зеленський підписав Указ про демобілізацію №149/2024.

В Указі зазначається, що  у квітні – травні 2024 року звільнять у запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань військовослужбовців строкової військової служби, строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану та військову службу яких продовжено понад встановлені строки.