Відмова в оформленні відстрочки без пройденого ВЛК – НЕЗАКОННА

Чоловік звернувся до МОУ зі заявою про відстрочку від призову  у зв`язку із тим, що він є усиновителем дитини до 18 років. Одночасно зі зверненням чоловік подав усі належні письмові докази на підтвердження його права на відстрочку від призову по мобілізації.

Чоловіку відмовлено у наданні відстрочки від призову під час мобілізації у зв`язку з тим, що він не пройшов військово-лікарську комісію для визначення ступеня придатності до військової.

Відповідно до пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки № 154, районні ТЦК та СП оформляють для військовозобов`язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

Отже, обов`язки щодо мобілізації на військову службу за призовом, встановлення відстрочок покладені на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Не проходження військово-лікарської комісії не може бути підставою для відмови у наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на яку чоловік має право відповідно до закону!

Таким чином, не проходження позивачем військово-лікарської комісії для визначення ступеня придатності до військової служби, що визначена підставою для відмови позивачу НЕ ґрунтується на вимогах законодавства та визнається судом протиправною.

Рішення Запорізького окружного адміністративного суду №280/8404/23 від 15.12.2023