Перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком

Друзі, сьогодні хочемо поділитись кейсом нашої клієнтки з питань підвищення пенсії, базуючись на показовій судовій практиці. 

Клієнтка, будучи працюючою пенсіонеркою, звернулась з питанням переходу пенсії за 3 групою інвалідності на пенсію за віком. На загальних підставах спеціаліст Пенсійного Фонду України міг призначити пенсію у розмірі 3270 грн.

Розмір пенсії з інвалідності призначається в таких розмірах: особам з інвалідністю І групи – 100% пенсії за віком, особам з інвалідністю ІІ групи – 90% пенсії за віком, особам з інвалідністю ІІІ групи – 50% пенсії за віком.

Проте якщо Вам виповнилось 60 років, та Ви маєте достатній стаж для виходу на пенсію за віком, як правильно реалізувати процедуру переходу та на що Ви можете претендувати згідно чинного законодавства та сталої судової практики?

Згідно зі  ст. 10 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», особа, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв`язку з втратою годувальника), призначається один з цих видів пенсії за її вибором.

Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена ч. 2 ст. 40 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» для призначення пенсії.

Детальніше з аргументами Суду можна ознайомитись у Постанові Третього апеляційного адміністративного суду № 160/20697/22 від 19.06.2023 року. 

Було розроблено цифровий розрахунок пенсії та подано заяву до ПФУ через веб-портал, щодо призначення пенсії із застосуванням судової практики.

Клієнтку було переведено з пенсії по інвалідності на пенсію по віку, застосовуючи поновлений коефіцієнт без судової тяганини. 

ПЕНСІЯ ЗБІЛЬШИЛАСЬ з 2760  грн до 4734,95 грн. 

На фото вище можете побачити відомості про підвищення пенсії на вебпорталі ПФУ.