Звільнення зі служби на підставі утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю I чи II групи

Стаття 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає конкретні підстави для звільнення з військової служби. Це важливо, оскільки існує багато причин, чому особа не може залишатися в ЗСУ. Однак, через недостатню обізнаність військовослужбовців, процес звільнення часто затягується, а отримати необхідні документи буває вкрай складно. 

Саме тому використовується чіткий алгоритм дій, щоб військові могли скористатись своїми правами.

Підставою для звільнення з військової служби є утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю I чи II групи.

  • Свідоцтво про народження дитини;
  • Довідка до акта огляду МСЕК про встановлення інвалідності АБО посвідчення особи з інвалідністю АБО пенсійне посвідчення з відміткою про групу інвалідності;
  • Акт обстеження житлово-побутових/матеріально-побутових умов;
  • Підтвердження факту утримання повнолітньої дитини (документ може бути виданий ЦНАП або органом опіки та піклування).
  1. Подання документів: Військовослужбовець подає вищезгадані документи до військової частини або відповідного військового комісаріату.

    Військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються: підстави звільнення, думка військовослужбовця щодо його бажання проходити військову службу у військовому резерві ЗСУ за відповідною військово-обліковою спеціальністю, районний (міський) ТЦК та СП, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.
  2. Перевірка документів: Військова частина перевіряє достовірність наданих документів та направляє їх на розгляд у відповідні інстанції.
  3. Винесення рішення: Після перевірки документів комісія приймає рішення про звільнення. Якщо документи в порядку, то оформлюється наказ про звільнення.
  4. Видача наказу: Наказ про звільнення доводиться до відома військовослужбовцю, після чого його виключають з військового обліку.

Основним завданням є підтвердження факту утримання повнолітньої дитини з інвалідністю. 

Якщо з дітьми до 18 років факт утримання не потрібно доводити, оскільки це прямий обов’язок батьків, то у випадку з повнолітніми дітьми з інвалідністю – зазвичай командування відмовляє у задоволенні рапорту (знову-таки, бо дитині є 18+ і вона повнолітня). У такому випадку потрібно доводити факт утримання.

Одним із таких документів, що підтверджує факт утримання повнолітньої дитини є:

  • Довідка про те, що повнолітня дитина з інвалідністю перебуває на утриманні одного зі своїх батьків, яка видана у ЦНАП за місцем проживання заявника;
  • Висновок органу опіки та піклування про утримання дитини;
  • Судове Рішення про встановлення факту утримання дитини одним з батьків.

Іноді командування може затягувати реєстрацію рапорту на звільнення або навіть відмовитися від реєстрації. Це є порушенням законних прав військовослужбовця.

Законодавство передбачає, що всі подані рапорти мають бути офіційно зареєстровані у день подання. Відмова у реєстрації або невиправдане затягування розгляду рапорту вважається порушенням законодавства.

  1. Отримання підтвердження подачі: Важливо отримати підтвердження про те, що рапорт поданий і зареєстрований (це може бути копія рапорту з вхідним номером).
  2. Звернення до військової прокуратури: У разі відмови у реєстрації або затягування розгляду варто звернутися до військової прокуратури зі скаргою на дії командування.
  3. Оскарження в судовому порядку: Якщо проблема не вирішується, військовослужбовець може звернутися до адміністративного суду з позовом щодо примусу до виконання обов’язків командуванням.

Медичні заклади іноді можуть затримувати видачу необхідних медичних висновків або довідок, що може уповільнити процес звільнення.

  1. Завчасне звернення до медичних закладів: Звертайтеся до лікарів завчасно для отримання необхідних документів, щоб уникнути затримок.
  2. Скарга на дії медичного закладу: У випадку безпідставної затримки військовослужбовець має право подати скаргу до керівництва медичного закладу або відповідних контролюючих органів.

Для уникнення затримок, важливо заздалегідь підготувати всі необхідні документи та проконсультуватися з юристом або військовим адвокатом.


Звільнення зі служби на підставі утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю I чи II групи - безкоштовна консультація з будь-якого питання

Адвокатська компанія "Правова Позиція" рада Вас вітати! На сторінках сайту у Вас є можливість знайти інформацію про місце проживання дитини після розлучення батьків і заказти безкоштовна консультація адвоката онлайн плюс до всього якщо Ви прагнули знайти представництво адвоката в суді пропонуємо Вам перейти на розділи нашого сайту де розміщено багато корисної інформації та відомостей про послуги наприклад : оскарження постанови суду про адміністративне правопорушення, а також перевірка пенсій. На сайті Ви зможете замовити отримати юридичну консультацію. Эксперти нашої юридичної фірми будуть раді вам допомогти з вирішенням любого питання: грошова допомога військовим або ж порядок отримання убд наша команда Вам із цим допоможе.

Звільнення зі служби на підставі утримання військовослужбовцем повнолітньої дитини, яка є особою з інвалідністю I чи II групи - швидка допомога

Звертаємо Вашу увагу також на - розірвати шлюб онлайн, позов на аліменти, у сучасних умовах ці послуги є надзвичайно потрібними, тому їх якість має вирішальне значення, враховуючи нашу репутацію, ми надаємо все на найвищому рівні. Як часто Ви ставили питання де свідоцтво про право на спадщину ціна відповідає якості? На ці запитання Вам відповість наш інтернет-ресурс і надасть підтримку по додатковим послугам таких як позов про відшкодування моральної шкоди, все це та багато іншого на сайті legal-position24.com
Послуги
Отримати статус учасника бойових дій
Юрист по військовим питанням
Адвокат по військовим справам
Підстави для переведення в іншу військову частину
Звільнення з військової служби під час мобілізації
Юридична підтримка військовослужбовців
Звільнення військовослужбовців
Звільнення військовослужбовця
Адвокати по військових справах
Право на звільнення з зсу
Порядок надання статусу убд
Адвокат з військових справ
Військові адвокати
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право