Звільнення зі служби на підставі виховання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років, у разі відсутності інших осіб, які зобов’язані її виховувати

Стаття 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає конкретні підстави для звільнення з військової служби. Це важливо, оскільки існує багато причин, чому особа не може залишатися в ЗСУ. Однак, через недостатню обізнаність військовослужбовців, процес звільнення часто затягується, а отримати необхідні документи буває вкрай складно. 

Саме тому використовується чіткий алгоритм дій, щоб військові могли скористатись своїми правами.

Є підставою для звільнення з військової служби виховання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років, у разі відсутності інших осіб, які зобов’язані її виховувати

  • Паспорт, ІПН військовослужбовця;
  • Свідоцтво про народження дитини;
  • Документ про наявність у дитини статусу особи з інвалідністю (висновок ЛКК, який підтверджує інвалідність дитини);
  • Документи, які підтверджують відсутність інших осіб, які зобовʼязані виховувати дитину:

    свідоцтво про смерть одного з батьків дитини, витяг з ЄДР про визнання одного з батьків дитини зниклим безвісти, рішення суду про оголошення одного з батьків померлим, довідка, яка підтверджує перебування у місцях позбавлення волі одного з батьків дитини або інші документальні підтвердження обставин, за цією підставою обмежень немає – тобто, потрібно підтвердити відсутність інших осіб які зобов’язані здійснювати догляд.
  1. Подання документів: Військовослужбовець подає вищезгадані документи до військової частини або відповідного військового комісаріату.

    Військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються: підстави звільнення, думка військовослужбовця щодо його бажання проходити військову службу у військовому резерві ЗСУ за відповідною військово-обліковою спеціальністю, районний (міський) ТЦК та СП, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.
  2. Перевірка документів: Військова частина перевіряє достовірність наданих документів та направляє їх на розгляд у відповідні інстанції.
  3. Винесення рішення: Після перевірки документів комісія приймає рішення про звільнення. Якщо документи в порядку, то оформлюється наказ про звільнення.
  4. Видача наказу: Наказ про звільнення доводиться до відома військовослужбовцю, після чого його виключають з військового обліку.

Стара редакція Закону дозволяла звільнятись у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років. Фактично це означало, що якщо у військовослужбовця є неповнолітня дитина з інвалідністю, він може звільнитись зі служби. 
Нова редакція Закону містить додаткову умову: “у разі відсутності інших осіб, які зобов’язані її виховувати”.

Обов’язок виховувати дитину покладається на обох батьків (ст. 150 Сімейного кодексу).
Відтак, якщо у дитини є мама, то вимога про відсутність інших осіб, які зобов’язані виховувати, не буде виконуватись (говорячи про звільнення батька).

Підставою для відмови у задоволенні рапорту може бути наявність іншої особи, яка по закону має виховувати дитину (тобто, другий із батьків). Таким чином, розірвання шлюбу між батьками не є достатнім для того, щоб підтвердити факт самостійного виховання дитини військовим.

У постанові від 13.06.2018 за результатами розгляду справи №822/2446/17 Верховним Судом викладено позицію про те, що розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини не доводять факт відсутності участі другого із батьків у вихованні дитини. 


Звільнення зі служби на підставі виховання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років, у разі відсутності інших осіб, які зобов’язані її виховувати - швидка консультація з будь-якого питання

Адвокатська компанія "Правова Позиція" Рада вас бачити! На сторінках нашого сайту Вам надано можливість знайти інформацію про вступ в спадщину через суд або заказти консультація юриста онлайн україна безкоштовно плюс до всього якщо Ви займалися пошуками послуги військового юриста рекомендуємо Вам перейти на розділи нашого сайту де багато корисної інформації за послугами наприклад : позов про відшкодування майнової та немайнової шкоди, а також реєстр спадкоємців. На нашому сайті можливо замовити юридична консультація онлайн. Эксперти нашої юридичної компанії будуть раді вам допомогти з вирішенням любого питання: порядок перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам або звільнення зі служби ви можете розраховувати на допомогу нашої команди.

Звільнення зі служби на підставі виховання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років, у разі відсутності інших осіб, які зобов’язані її виховувати - великий вибір послуг

Звертаємо Вашу увагу ще на - перевірити право власності, заява на перерахунок пенсії військовослужбовцям, такі послуги вкрай важливі в сучасному світі, тому їх якісне надання є дуже важливим, враховуючи нашу репутацію, ми надаємо все на найвищому рівні. Як часто Ви ставили питання де оформити спадщину ціна відповідає стандартів? На ці запитання Вам відповість наша команда і надасть допомогу по додатковим послугам таких як прискорена процедура отримання громадянства україни, все це та багато іншого на сторінках сайту legal-position24.com
Послуги
Адвокат по мобілізації
Звільнення з військової служби мобілізованого
Адвокат для військових
Переведення в іншу військову частину за сімейними обставинами
Оскарження постанови влк
Воєнний адвокат
Адвокат військове право
Адвокат військовий
Грошова допомога військовим
Звільнення військовослужбовців
Адвокати по військових справах
Оскарження адміністративної постанови
Військовий юрист київ
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право