Проходження військовозобов`язаним ВЛК не є необхідним та доцільним у разі наявності права на відстрочку

Такий висновок зробив Волинський окружний адміністративний суд у справі № 140/5506/24 від 08 серпня 2024 року.

18 квітня 2024 року військовозобов’язаний звернувся до ТЦК та СП із заявою про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв`язку із усиновленням малолітньої дитини.

У листі від 07 травня 2024 ТЦК та СП було зазначено, що відстрочка від призову на військову службу надається військовозобов`язаним лише після встановлення ступеня їх придатності до військової служби та запропоновано прибути до ТЦК з метою проходження медичного огляду та уточнення військово-облікових даних.

Отже, ТЦК заявило, що лише після проходження чоловіком медичного огляду та уточнення військово-облікових даних буде здійснено розгляд питання щодо наявності у нього права на відстрочку на військову службу по мобілізації відповідно до  статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Відповідно до абзацу 9 частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Згідно з пунктом 11 Положення №154 районні ТЦК та СП оформляють для військовозобов`язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

Тобто до повноважень ТЦК та СП належить оформлення військовозобов`язаним відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час.

Разом з тим, чоловік відповідно до вимог Правил військового обліку подав заяву та відповідні документи з метою розгляду питання про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», проте ТЦК та СП не вирішив питання про надання чи відмову у наданні відстрочки від призову в належний спосіб.

Суд зазначає, що на момент виникнення спірних правовідносин чинне законодавство не передбачало обов`язок військовозобов`язаного пройти медичний огляд перед вирішенням питання про надання відстрочки від військової служби.

З огляду на мету проведення медичного огляду (визначення придатності до військової служби) його проходження військовозобов`язаним не є необхідним та доцільним у разі наявності права на відстрочку від призову на військову службу відповідно до закону.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року №560 затверджено Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, яким врегульовано питання надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації і пунктом 63 якого визначено, що

Суд дійшов висновку, що ТЦК та СП, як суб`єкт владних повноважень, після отримання від військовозобов’язаного заяви та документів, які підтверджують наявність підстав для надання відстрочки повинен був розглянути зазначене питання без попереднього проходження ним військово-лікарської комісії та уточнення військово-облікових даних.

Натомість, за наслідком розгляду заяви позивача відповідне рішення про надання відстрочки чи про відмову у її наданні прийнято не було. 

Отже, відсутність належним чином оформленого рішення про надання відстрочки або мотивованої відмови у наданні відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації свідчить про протиправну бездіяльність суб`єкта владних повноважень.

З огляду на те, що у даному випадку ТЦК та СП належним чином не розглянув заяву позивача про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та не прийняв будь-яке рішення, яке б породжувало для позивача юридичні наслідки, суд дійшов висновку про покладення на ТЦК та СП обов`язку повторно розглянути заяву про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та прийняти рішення про надання або відмову у наданні відстрочки, з урахуванням висновків суду, викладених в судовому рішенні.


Проходження військовозобов`язаним ВЛК не є необхідним та доцільним у разі наявності права на відстрочку - безкоштовна консультація з будь-якого питання

Адвокатська фірма "Правова Позиція" Рада вас бачити! На нашому сайті Вам надано можливість знайти інформацію про подача заяви на розлучення онлайн а також заказти безкоштовна правова допомога онлайн а також якщо Ви намагалися знайти еміграційний адвокат pапрошуємо Вас перейти на сторінки нашого сайту де опубліковано багато корисної інформації та опис послуг зокрема : перетинання кордону чоловіками, а також процедура розлучення через суд. На сайті Ви маєте можливість замовити юридична безкоштовна консультація. Юристи нашої правової організації будуть раді вам допомогти з вирішенням любого питання: сімейне право україни або ж отримання спадщини наша команда Вам із цим допоможе.

Проходження військовозобов`язаним ВЛК не є необхідним та доцільним у разі наявності права на відстрочку - найкращі юристи для Вас

Зверніть Вашу увагу на - перерахунок пенсій військовим пенсіонерам, виїзд за кордон легально, в сучасному світі такі послуги є надзвичайно важливими, тому їх якісне надання є ключовим, у зв'язку з тим, що ми дбаємо про нашу репутацію, всі послуги надаються на найвищому рівні. Ви думали про те де послуги адвоката львів ціни відповідає якості? На ці запитання Вам відповість наша команда і надасть допомогу по додатковим послугам таких як відшкодування збитків судова практика, все це і багато іншого на сторінках сайту legal-position24.com
Послуги
Звільнення з військової служби під час мобілізації
Звільнення військовослужбовця
Порядок отримання убд
Переведення в іншу військову частину за сімейними обставинами
Адвокат для військовослужбовців
Онлайн консультація військового юриста
Юридична допомога військовим
Рапорт на оскарження влк
Підстави для звільнення від військової служби
Допомога військового юриста
Звільнення зі служби
Звільнення військовослужбовців
Військовий юрист
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право