Звільнення з військової служби за станом здоров’я: потрібні документи і порядок дій

Стаття 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає конкретні підстави для звільнення з військової служби. Це важливо, оскільки існує багато причин, чому особа не може залишатися в ЗСУ. Однак, через недостатню обізнаність військовослужбовців, процес звільнення часто затягується, а отримати необхідні документи буває вкрай складно. 

Саме тому використовується чіткий алгоритм дій, щоб військові могли скористатись своїми правами.

Звільнення з військової служби військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період під час дії воєнного стану, за станом здоров’я, відбувається:

  • на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або про тимчасову непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців; або  
  • за наявності інвалідності (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).
  • Висновок (постанову) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або про тимчасову непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

Для отримання висновку (постанови) ВЛК необхідно:

  1. Подати рапорт на звільнення з повідомленням про суттєве погіршення стану здоров’я або отримання травми чи поранення, що унеможливлює подальше проходження військової служби;
  2. У рапорті необхідно попросити спрямувати Вас на проходження військово-лікарської комісії з метою встановлення придатності/непридатності до військової служби;
  3. Попросити видати Вам направлення на медичний огляд військово-лікарською комісією.

Для проходження ВЛК необхідно зібрати наступний перелік документів:

  1. Направлення на ВЛК;
  2. Військовий квиток;
  3. Медична книжка;
  4. Фотокартка 3*4 см без головного убору (при направленні на амбулаторний огляд); 
  5. Службова характеристика (подання у воєнний час не обовʼязкове);
  6. Медична характеристика (подання у воєнний час не обовʼязкове).

ВАЖЛИВО: При направленні на медичний огляд для оцінки поранень, травм, контузій чи каліцтв, отриманих під час військової служби, необхідно також надати оригінал довідки, що підтверджує обставини отримання цих ушкоджень. Можна надати завірені копії таких документів, засвідчені відповідними посадовими особами та гербовою печаткою військової частини.

У випадку, якщо Ви не знаєте який перелік документів потрібен для підтвердження саме Вашої підстави для звільнення, краще попередньо проконсультуватися з юристом або адвокатом.

Юристи та адвокати нашої компанії неодноразово надавали консультативний супровід по звільненню з військової служби і вже чітко розуміють який саме перелік документів дозволить уникнути відмови звільненні з військової служби через недостатній перелік наданих документів. 

  1. Довідка до акту огляду МСЕК;
  2. Пенсійне посвідчення;
  3. Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

Порядок звільнення з військової служби визначено в «Положенні про проходження громадянами України військової служби в ЗСУ» і в п. 233 зазначено, що військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають рапорт по команді та документи, які підтверджують підстави звільнення. 

При написанні рапорту, обов’язково треба вказати:

  • Підстави звільнення з військової служби;
  • Думку військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;
  • Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.
  • Відповідно для звільнення з військової служби у зв’язку з суттєвим погіршенням стану здоров’я, військовослужбовець має подати відповідний рапорт на ім’я свого безпосереднього командира у якому вказує підстави для звільнення за станом здоров’я, до якого надає відповідну документацію, що підтверджує його підставу для звільнення. 
  • Командир в свою чергу передає рапорт на керівника медичного відділу частини (начмеда), який його реєструє в електронну чергу за результатами якої визначається місце та дата коли військовослужбовець повинен зʼявитися для проходження ВЛК.

ВАЖЛИВО: Не можна залишати в/ч без відповідного направлення на ВЛК на якому має стояти підпис командира в/ч, а також без уточнення інформації щодо місця, часу та дати Вашого прибуття до закладу охорони здоров’я для проходження військово-лікарської комісії.

Для запобігання ігнорування рапорту або його втрати у в/ч рапорт слід подавати в двох екземплярах, один залишається у командира, а на другому командир має вказати вхідний номер рапорту який занесений до журналу вхідної кореспонденції, своє ПІБ, звання, посаду, дату та підпис.

  • Після прибуття на до закладу охорони здоров’я, в який Вас направили для проходження ВЛК, Вас направляють до терапевта, який надає картку медичного огляду та обстеження після чого терапевт направляє Вас на проведення відповідних аналізів, а також скеровує Вас до відповідних спеціалістів.
  • Після проходження усіх обстежень ВЛК ухвалює рішення або про придатність до військової служби або про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. Також ВЛК може ухвалити рішення про необхідність надання відпустки військовослужбовцю до 30 – календарних днів.

ВАЖЛИВО: У 5-денний строк ви маєте прибути до ТЦК та СП за обраним місцем проживання для взяття на військовий облік.

Часто трапляються випадки, коли військовослужбовця, після проходження ВЛК, визнають повністю придатним до військової служби, попри на наявні проблеми зі здоров’ям.
У таких ситуаціях виникає необхідність оскаржити висновок (постанову) ВЛК до вищого органу ВЛК. Це потребує певного часу, але навіть оскарження не гарантує, що стан Вашого здоров’я буде оцінений з урахуванням усієї медичної документації та наявними симптомами погіршення стану здоров’я. 


Звільнення з військової служби за станом здоров’я: потрібні документи і порядок дій - експрес-консультація з будь-якого питання

Юридична контора "Правова Позиція" рада Вам! На сторінках сайту Ви зможете знайти інформацію про представництво інтересів в суді а також заказти консультація юриста по телефону в додаток якщо Ви цікавилися послуги військового юриста радимо Вам перейти на сторінки сайту де міститься багато корисної інформації та відомостей про послуги наприклад : встановлення опікунства і розділ майна при розірванні шлюбу. На нашому сайті Ви зможете замовити безкоштовна консультація юриста львів. Адвокати нашої правової організації зможуть вам допомогти з вирішенням любого питання: перехід з військової пенсії на пенсію за віком або документи для оформлення опіки над дитиною ви можете розраховувати на допомогу нашої команди.

Звільнення з військової служби за станом здоров’я: потрібні документи і порядок дій - великий вибір послуг

Звертаємо увагу на - документи для перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам, постійна посвідка на проживання в україні, такі послуги вкрай важливі в сучасному світі, тому їх якісне надання є дуже важливим, враховуючи нашу репутацію, ми надаємо все на найвищому рівні. Як часто Ви ставили питання де юридичні послуги львів ціни відповідає стандартів? На ці запитання Вам відповість наш інтернет-ресурс а також надасть підтримку по додатковим послугам таких як позов про відшкодування моральної шкоди, все це і навіть більше на сайті legal-position24.com
Послуги
Військові адвокати київ
Порядок надання статусу учасника бойових дій
Звільнення зі служби
Звільнення від служби
Переведення в іншу військову частину за сімейними обставинами
Юристи для військовослужбовців
Юрист з питань мобілізації
Заява на оскарження рішення влк
Звільнення з військової служби у військовий час
Звільнення військовослужбовців під час воєнного стану
Отримання статусу учасника бойових дій
Виплата огд військовослужбовцям
Порядок надання статусу убд
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право