Звільнення зі служби по досягненню граничного віку перебування на військовій службі

Стаття 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає конкретні підстави для звільнення з військової служби. Це важливо, оскільки існує багато причин, чому особа не може залишатися в ЗСУ. Однак, через недостатню обізнаність військовослужбовців, процес звільнення часто затягується, а отримати необхідні документи буває вкрай складно. 

Саме тому використовується чіткий алгоритм дій, щоб військові могли скористатись своїми правами.

Звільнення з військової служби військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період під час дії воєнного стану за граничним віком перебування на військовій службі, відбувається по досягненню:

  • 60 років для рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу;
  • 65 років для вищого офіцерського складу.

Для звільнення з військової служби по досягненню граничного віку перебування на військовій службі під час дії воєнного стану, достатньо лише подати рапорт.

У випадку, якщо Ви не знаєте який перелік документів потрібен для підтвердження саме Вашої підстави для звільнення, краще попередньо проконсультуватися з юристом або адвокатом.

Юристи та адвокати нашої компанії неодноразово надавали консультативний супровід по звільненню з військової служби і вже чітко розуміють який саме перелік документів дозволить уникнути відмови звільненні з військової служби через недостатній перелік наданих документів. 

Якщо ж Ви не маєте бажання скористатися правовою допомогою можна визначити перелік документів відповідно до принципу аналогії права та проаналізувати перелік документів, який долучають до заяви на отримання відстрочки, згідно з Додатком 5, Постанови КМУ №560.

ВАЖЛИВО: військова частина забов’язана лише перевірити достовірність наданих документів, але не займатися їх збором чи витребуванням . 

Порядок звільнення з військової служби визначено в «Положенні про проходження громадянами України військової служби в ЗСУ» і в п. 233 зазначено, що військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають рапорт по команді та документи, які підтверджують підстави звільнення. 

  • підстави звільнення з військової служби;
  • думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;
  • районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

ВАЖЛИВО: оскільки на практиці часто трапляються непоодинокі випадки коли рапорт просто ігнорують та не реєструють, тим самим залишаючи його без руху, краще подавати рапорт у двох екземплярах, один залишається у командира, а на другому командир має вказати вхідний номер рапорту який занесений до журналу вхідної кореспонденції, своє ПІБ, звання, посаду, дату та підпис.

Після подачі рапорту – до командира роти, командиру батальйону, останній клопоче на командира бригади, після чого рапорт передається в стройову частину та надається на резолюцію помічнику командира з правової роботи, після командиру військової частини та заключним є начальник відділення персоналу.

  • Після розгляду рапорту в/ч приймає рішення про звільнення або надає письмову відмову у звільненні з роз’ясненням причин такої відмови.
  • У разі прийняття рішення задовольнити рапорт на звільнення, приймається наказ про звільнення, він оголошується командиром в/ч, після чого Ви здаєте посаду та Вас вилучають зі списків особового складу частини.

ВАЖЛИВО: У 5-денний строк ви маєте прибути до ТЦК та СП за обраним місцем проживання для взяття на військовий облік.

Згідно з чинним законодавством, немає конкретного терміну, протягом якого командир зобов’язаний розглянути рапорт на звільнення та звільнити військовослужбовця.

Судова практика переважно вказує на те, що для визначення строків розгляду рапортів застосовуються норми цивільного законодавства, зокрема закону “Про звернення громадян”. Відповідно до цього закону, звернення мають розглядатися та вирішуватися негайно, але не пізніше 15 днів з моменту їх отримання, якщо вони не потребують додаткового розгляду.

Загальний строк розгляду становить один місяць, який, за потреби, може бути продовжений до 45 днів.

Також, Інструкція з діловодства в Збройних Силах України встановлює загальний термін у 30 днів для виконання документів, у яких не вказано конкретний термін виконання.

ВАЖЛИВО: Відлік 30-денного строку починається з моменту реєстрації документа у військовій частині, куди він був направлений.

Частіше за все, проблеми із звільненням з військової служби, виникають, саме на етапі розгляду рапорту, оскільки рапорти перебувають на розгляді місяцями, а військовослужбовець, який вже мав бути звільнений все ще проходить військову службу.

Через вірогідність затягування строків розгляду рапорту на звільнення, краще зробити адвокатський запит з метою прискорення процесу розгляду та звернути увагу на такий рапорт.

  • До нашої компанії неодноразово зверталися військовослужбовці, які хотіли звільнитися на підставі досягнення граничного віку перебування на військовій службі, але не могли реалізувати своє право через ігнорування командуванням частини поданих рапортів.
  • Траплялися випадки коли людина чекала відповідь на рапорт до трьох місяців, а в кінцевому результаті отримувала усну відповідь, що нібито ніякого рапорту не подавалося.

Для того, щоб уникнути таких ситуацій важливо подавати рапорт у двох екземплярах, один залишається у командира, а на другому командир має вказати вхідний номер рапорту який занесений до журналу вхідної кореспонденції, своє ПІБ, звання, посаду, дату та підпис.

Після такого ряду послідовних дій ми добивалися реалізації права на звільнення.

ВАЖЛИВО: Кожна ситуація індивідуальна і може потребувати іншого порядку дій для забезпечення реалізації права на звільнення з військової служби. 


Звільнення зі служби по досягненню граничного віку перебування на військовій службі - невідкладна консультація з будь-якого питання

Юридична фірма "Правова Позиція" Рада вас бачити! На нашому сайті Вам надано можливість знайти інформацію про розірвання шлюбу онлайн або замовити онлайн консультація юриста безкоштовно україна і також якщо Ви прагнули знайти адвокати по кредиту пропонуємо Вам переглянути розділи нашого сайту де можна отримати багато корисної інформації та опис послуг серед яких : звільнення з військової служби в військовий час, а також позовна заява на розірвання шлюбу. На сайті можливо замовити юридична консультація безкоштовно київ. Адвокати нашої правової організації допоможуть вам з вирішенням любого питання: посвідка на постійне проживання іноземця або ж порядок надання статусу убд наші фахівці допоможуть вам із цим.

Звільнення зі служби по досягненню граничного віку перебування на військовій службі - найкращі юристи для Вас

Зверніть Вашу увагу ще на - перерахунок пенсій міліції, судова справа про розлучення, ці послуги дуже потрібні у сучасному світі, тому якість їх надавання дуже важлива, враховуючи нашу репутацію, ми надаємо все на найвищому рівні. Чи ставили Ви собі запитання де послуги адвоката ціна львів відповідає якості? На ці запитання Вам відповість наш інтернет-ресурс а також надасть допомогу по додатковим послугам таких як визнання виконавчого напису нотаріуса недійсним підсудність, все це та багато іншого на сторінках сайту legal-position24.com
Послуги
Онлайн консультація військового юриста
Виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцям
Отримання убд
Звільнення з військової служби у військовий час
Юрист по військовим питанням
Оскарження висновку військово лікарської комісії
Звільнення військовослужбовця
Виплата огд військовослужбовцям
Адвокат для військовослужбовців
Звільнення з військової служби під час військового стану
Звільнення з військової служби в військовий час
Військовий юрист
Адвокати по військових справах
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право