В Україні скасували кримінальну відповідальність за СЗЧ та Дезертирство: але є умови

20 серпня 2024 року Верховна Рада прийняла у другому читанні Законопроєкт №11322, згідно з яким військових звільнять від кримінальної відповідальності за СЗЧ, але за певних умов.

  • Відповідно до Законопроєкту, такі військові можуть самостійно звернутися до слідчого чи прокурора із заявою про бажання повернутися до військової частини та продовжити службу.
  • Водночас необхідна письмова згода командира їхньої частини, яку передають прокурору, і той, у свою чергу, може звернутися до суду з клопотанням про звільнення військового від відповідальності.
  • Якщо суд прийме рішення про звільнення від відповідальності, то з моменту повернення на службу військовому буде поновлено виплати та забезпечення, які були призупинені. Проте за період відсутності на службі виплати не проводяться.

«Зараз необхідно створити механізм для повернення військовослужбовців на службу. Саме тому необхідно внести зміни до чинного законодавства. Є чимало випадків, коли військові, що самовільно залишили частину, хочуть повернутися до війська. Ми повинні надати їм таку можливість і забезпечити умови для їх повернення», — зазначала раніше заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова.

Законопроєкт був розроблений Міністерством оборони України спільно з іншими структурами для подання на розгляд Верховної Ради з метою створення правового механізму повернення військовослужбовців після самовільного залишення частини.

В Україні за самовільне залишення частини або місця служби передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

Кодекс України про адміністративні правопорушення визначає самовільне залишення частини як:

  • самовільне залишення військової частини або місця служби;
  • несвоєчасне повернення на службу без поважних причин після призначення або переведення;
  • нез’явлення з відрядження, відпустки або лікувального закладу.

Йдеться про відсутність на місці служби без дозволу командира або поважної причини тривалістю до десяти діб.

  • штраф від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб;
  • під час особливого періоду: штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від десяти до п’ятнадцяти діб.

Проте кодекс не містить окремої норми для таких дій саме під час воєнного стану.

Кримінальний кодекс України, на відміну від адміністративного, враховує режим воєнного стану. Згідно з Кримінальним кодексом, СЗЧ:

  • самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також несвоєчасне повернення на службу без поважних причин, вчинене в бойовій обстановці, або тривалістю понад три доби в умовах воєнного стану.
  • позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Також в Кримінальному кодексі є стаття про дезертирство, що по суті є самовільним залишенням частини або місця служби, але з наміром ухилитися від служби. Під час воєнного стану дезертирство карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років.

СЗЧ розглядається як тимчасове залишення місця служби без дозволу командира або поважних причин, або несвоєчасне повернення на неї. Дезертирство ж вважається умисним залишенням частини або місця служби з метою ухилитися від обов’язків, без наміру повернутися.


В Україні скасують кримінальну відповідальність за СЗЧ та дезертирство: але є умови - безкоштовна консультація з будь-якого питання

Юридична компанія "Правова Позиція" Рада вас бачити! На сторінках нашого сайту у Вас є можливість знайти інформацію про послуги з розрахунку пенсії або замовити консультація юриста безкоштовно онлайн і також якщо Ви шукали кредит юрист радимо Вам переглянути розділи нашого сайту де міститься багато корисної інформації та даних про послуги наприклад : виконавчий напис нотаріуса оскарження, а також посвідка на проживання. На нашому сайті Ви маєте можливість замовити юридичні консультації. Эксперти нашої юридичної компанії допоможуть вам з вирішенням любого питання: посвідка на постійне місце проживання в україні або встановлення опікунства наші фахівці допоможуть вам із цим.

В Україні скасують кримінальну відповідальність за СЗЧ та дезертирство: але є умови - гарантія якості

Зверніть Вашу увагу також на - місце проживання малолітньої дитини, перерахунок пенсій для військовослужбовців, в сучасному світі ці послуги дуже затребувані, тому висока якість їх надання є пріоритетом, у зв'язку з тим, що ми дбаємо про нашу репутацію, всі послуги надаються на найвищому рівні. Як часто Ви думали про те де юридичні послуги львів ціни відповідає стандартів? На ці запитання Вам відповість наш інтернет-ресурс юридичної агенції а також надасть підтримку по додатковим послугам таких як скасування постанови, все це і ще більше на сторінках сайту legal-position24.com
Послуги
Звільнення від військової служби
Адвокат у військових справах
Виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцям
Юрист по військовим питанням
Адвокат для військовослужбовців
Військовий адвокат онлайн
Консультація військового юриста
Звільнення зі служби
Звільнення з військової служби під час військового стану
Одноразова грошова допомога
Юрист для військових
Адвокат з військових справ
Право на звільнення з зсу
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право