Чому вимагають повернути борг, якого не існує? 
Оскаржуємо виконавчі написи приватних нотаріусів!

З часом кожен може зіткнутися з потребою взяти кредит у банку, не задумуючись про можливі наслідки у разі неповернення боргу. Ви впевнені, що повністю розрахувалися з банком, однак, банк може мати іншу думку, і на Ваших рахунках може залишатися заборгованість за кредитом. Це ж стосується і мікрофінансових організацій (МФО).

Раніше ми неодноразово розглядали способи боротьби з МФО в наших статтях (про які нагадаємо нижче – читайте статтю до кінця), але зараз зосередимося на ситуації, коли Ваш кредит був викуплений фінансовою компанією «Еліт Фінанс» або ж «Кредит Капітал». Ми розглянемо правомірність стягнення заборгованості у позасудовому порядку шляхом вчинення нотаріального напису на кредитному договорі, який було укладено без нотаріальної форми.

Останнім часом почастішали випадки, коли громадяни України, нічого не підозрюючи, раптом отримують повідомлення у додатку «Дія», що стосовно них відкрито виконавче провадження по примусовому стягненню боргу.

Можна лише уявити здивування цієї людини, яка впевнена, що не має ніяких боргів. Проте, на жаль, це не зовсім відповідає дійсності.

Давайте розберемо на прикладі: особа взяла кредит у ПАТ «Платинум Банк», з певних причин не сплачувала борг за кредитним договором і ПАТ «Платинум Банк» відступив право вимоги за цим кредитним договором ТОВ «ФК «Еліт Фінанс».

Потім, частіше за все, з додатку «Дія» особа дізналась, що стосовно неї відкрито виконавче провадження по примусовому стягненню боргу, а також заблоковані рахунки.

Стягнення боргу відбувається на підставі постанови про відкриття виконавчого провадження, про яку особа раніше не чула і ніколи її не бачила.

Насправді ж,  дана постанова про відкриття виконавчого провадження була винесена приватним виконавцем Русецькою О. О. на підставі виконавчого напису виданого приватним нотаріусом Остапенком Є.М., який в свою чергу був виконаний за заявою ТОВ «ФК «Еліт Фінанс». 

Саме з цим і зіштовхнулась наша клієнтка. Як ми допомогли скасувати виконавчий напис та розблокували рахунку – читайте у статті “Розблокування рахунків. Скасування виконавчого напису!”. 

Виконавчий напис нотаріуса, як-от приватного нотаріуса Остапенко Є.М, Горая О.С., Сазонової О.М., має ту саму юридичну силу, що й виконавчий лист, виданий судом на основі остаточного судового рішення. Основна відмінність полягає в тому, що нотаріальний напис виконується без участі боржника, на підставі заяви стягувача – кредитора або його правонаступника, таких як ФК «Кредит Капітал», ФК «Вердикт Капітал», ФК «Онлайн Фінанс», ФК «Еліт Фінанс», ФК «Аланд».

Вчинення виконавчого напису нотаріуса є цілком законним, але лише на договорах, які були укладені у нотаріальній формі, наприклад, на договорах іпотеки. Закон чітко регулює умови та вимоги для такого напису.

Підпунктом 3.2 п.3 гл.16 р. ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій визначено, що безспірність заборгованості підтверджують документи, ПЕРЕДБАЧЕНІ ПЕРЕЛІКОМ документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172.

Згідно п.1 Переліку документів, для одержання виконавчого напису подаються: 

  • оригінал НОТАРІАЛЬНО ПОСВІДЧЕНОГО ДОГОВОРУ
  • документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов`язання.

Нотаріуси у більшості випадків керуються постановою КМУ № 662, що передбачала можливість вчинення нотаріусами виконавчих написів на кредитних договорах, НЕ ПОСВІДЧЕНИХ НОТАРІАЛЬНО.

У 2017 році судом було визнано постанову Кабінету Міністрів України № 662 незаконною та нечинною .

Тобто нотаріуси незаконно керуються нормою, яка втратила чинність!  

Процедура стягнення боргу за нотаріально посвідченим договором позики (кредитним договором) на підставі виконавчого напису нотаріуса складається із двох етапів:

  1. Перший, підготовчий етап, який включає повідомлення боржника. 

    Цей етап спрямований на забезпечення прав та інтересів боржника, якому має бути відомо, що кредитор розпочинає процедуру стягнення боргу за нотаріально посвідченим договором позики (кредитним договором) на підставі виконавчого напису нотаріуса.

  2. Другий етап – вчинення виконавчого напису.

    Суть цього етапу полягає в подачі нотаріусу документів, що підтверджують безспірність вимог, в тому числі й повідомлення боржника (письмова вимоги про усунення порушення чи письмове повідомлення про вчинення виконавчого напису).

Недотримання одного із етапів процедури стягнення боргу за нотаріально посвідченим договором позики (кредитним договором) на підставі виконавчого напису нотаріуса є підставою для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Частіше за все, ні і ми допоможемо її оскаржити! 
Дуже часто такі постанови виносяться на підставі виконачих написів таких самих неодоброчесних нотаріусів. 
На жаль, деякі приватні нотаріуси ігнорують вимоги, про які ми розповіли вище, створюючи виконавчі написи на замовлення фінансових компаній. 

Приватні виконавці приймають такі написи до виконання та відкривають виконавчі провадження, зазвичай у Києві. При цьому місце проживання боржника часто вказується як Київ, навіть якщо це не відповідає дійсності, і адреса може бути вигадана.

Чому так відбувається і для чого це робиться? Все дуже просто: щоб виконавче провадження було відкрито у конкретного приватного виконавця, таких як Клименюк Андрій, Оксана Клітченко, Роман Клименко, Русецька Оксана, Віра Дорошкевич та інших, для яких закон не є пріоритетом. 

Наш досвід показує, що подібні виконавчі написи нотаріусів, як правило, незаконні і здійснюються без достатніх правових підстав, що дозволяє досить легко оскаржити їх і домогтися визнання такими, що не підлягають виконанню.

  1. По-перше, адвокат подає заяву до приватного виконавця для часткового розблокування рахунків. 
  2. Далі, оскільки, виконавчий напис був винесений з порушенням вимог законодавства,  адвокат подає позов про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню та заяву про забезпечення позову. 
  3. Рішенням суду задовольняються наші позовні вимоги та виконавчий напис визнається таким, що не підлягає виконанню.

По-перше, діяти з холодним розумом і не хвилюватись. Можливо, Ви нічого не винні, і цю проблему наші адвокати легко вирішать. 

На безкоштовній консультації ми розповімо, як вирішити справу на Вашу користь

По-друге, не втрачайте надії. Ми знаємо, що зв’язатися з приватними виконавцями майже неможливо, а отримати документи виконавчого провадження майже нереально. Саме тому у наших адвокатів є свої дієві механізми, які збережуть Вам і нерви і час.

Виконавчий напис приватного нотаріуса можна оскаржити у судовому порядку. На період судового розгляду стягнення із заробітної плати буде припинено. Однак, самостійно розібратися з цим без спеціальних знань у сфері кредитного права буде складно. Необхідно звернутися до адвоката, який підготує та подасть до суду всі необхідні документи. 

  • Списання відсотків за кредитами;
  • Розблокування рахунків;
  • Скасування арешту з майна та грошових коштів;
  • Скасування / визнання недійсним виконавчого виконавчого напису нотаріуса за кредитним договором;
  • Закриття кредитів МФО;
  • Повний юридичний аналіз кредитного договору з Банком/МФО;
  • Зменшення та скасування штрафних санкцій за кредитом (штрафу, пені); 
  • Юридичний захист від незаконних дій колекторів.

Залишились питання або необхідна допомога?


Чому вимагають повернути борг, якого не існує? 
Оскаржуємо виконавчі написи приватних нотаріусів! - безкоштовна консультація з будь-якого питання

Юридична контора "Правова Позиція" Рада вас бачити! На сторінках сайту Ви зможете знайти інформацію про реєстрація іноземця за місцем проживання і замовити юридична консультація адвоката також і якщо Ви шукали адвокат по сімейних справах київ пропонуємо Вам переглянути сторінки сайту де представлено багато корисної інформації та опис послуг наприклад : право на звільнення з зсу, а також працюючий пенсіонер перерахунок пенсії. На нашому сайті Ви можете замовити юридична консультація онлайн безкоштовно львів. Адвокати нашої правової організації зможуть вам допомогти з вирішенням любого питання: спадок за законом або ж відшкодування майнової шкоди судова практика ми допоможемо вам із цим питанням.

Чому вимагають повернути борг, якого не існує? 
Оскаржуємо виконавчі написи приватних нотаріусів! - швидка допомога

Зверніть Вашу увагу також на - посвідка на постійне місце проживання в україні, надбавки до пенсій чорнобильцям, в сучасному світі такі послуги є надзвичайно важливими, тому їх якісне надання є ключовим, оскільки ми цінуємо свою репутацію, все виконується на найвищому рівні. Як часто Ви ставили собі запитання де послуги адвоката ціна львів відповідає якості? На ці запитання Вам відповість наш інтернет-ресурс а також надасть підтримку по додатковим послугам таких як визнання виконавчого напису таким що не підлягає виконанню, все це і багато іншого на сайті legal-position24.com
Послуги
Перевірка права власності на нерухомість
Перевірка прав на дійсність
Адвокати по кредиту
Представництво адвоката в суді
Перевірка арешту майна
Кредитний юрист
Перевірка власника нерухомості
Перевірити обтяження нерухомого майна
Визнання виконавчого напису таким що не підлягає виконанню підсудність
Відміна виконавчого напису
Юридична допомога по кредиту
Перевірити власника квартири
Забезпечення права на захист
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право