Скільки потрібно стажу, щоб вийти на пенсію у 2024 році?

Вік виходу на пенсію в Україні залежить від тривалості страхового стажу і може становити 60, 63 або 65 років. Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Страховий стаж визначається не за фактичним часом роботи, а за періодом, коли роботодавець сплачував внески до Пенсійного фонду за працівника.

Важливо також враховувати розмір цих відрахувань. Періоди трудової діяльності (робота, військова служба тощо), накопичені до 1 січня 2004 року, також зараховуються до страхового стажу.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» тривалість страхового стажу, що дає можливість призначити пенсію за віком у 2024 році, становить:

  • після досягнення віку 60 років – не менше 31 року;
  • після досягнення віку 63 роки – не менше 21 року;
  • після досягнення віку 65 років – не менше 15 років.

У 2025 році показники будуть наступними:

  • після досягнення віку 60 років – не менше 32 року;
  • після досягнення віку 63 роки – не менше 22 років;
  • після досягнення віку 65 років – не менше 15 років.

Потрібно скористатись формулою – П= ЗП х КС, де ЗП – заробітна плата, з якої йде обчислення пенсії, КС – коефіцієнт страхового стажу.

Середня заробітна плата в Україні розраховується як усереднене значення заробітної плати, з якої було сплачено страхові внески за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Коефіцієнт заробітної плати застрахованої особи визначається діленням суми заробітної плати, з якої сплачено страхові внески за конкретний місяць, на середню заробітну плату по країні.

Перевірити, чи достатньо стажу для виходу на пенсію можна у відділенні Пенсійного фонду або онлайн.

Щоб дізнатися про накопичені роки стажу через інтернет, потрібно перейти сайт ПФУ і зайти у розділи “Мій страховий стаж” або “Профіль користувача” “Страхові дані”. Однак це можливо лише за умови, що ваш роботодавець подав до Пенсійного фонду інформацію про нарахування зарплати і сплату страхових внесків. Якщо ці дані відсутні, варто звернутися до роботодавця і попросити його подати необхідні звіти.

Ще один спосіб перевірити свій страховий стаж – скористатися мобільним додатком “Дія”. Потрібно перейти у меню “Послуги” – “Довідки” і обрати “Довідка ОК-7” або “Довідка ОК-5”, де буде вказано страховий стаж.


Скільки потрібно стажу, щоб вийти на пенсію у 2024 році? - експрес-консультація з будь-якого питання

Юридична контора "Правова Позиція" вітає Вас! На сторінках сайту Ви зможете знайти інформацію про розділ майна подружжя при розлученні і замовити юридична консультація безкоштовно львів крім того якщо Ви шукали послуги адвоката у львові pапрошуємо Вас відвідати сторінки нашого сайту де опубліковано багато корисної інформації про послуги наприклад : судова практика позбавлення батьківських прав, а також виїз за кордон. На нашому сайті Ви можете замовити консультація юриста онлайн україна. Эксперти нашої юридичної фірми зможуть вам допомогти з вирішенням любого питання: реєстрація права власності за померлою особою або ж фактичне прийняття спадщини наша команда Вам із цим допоможе.

Скільки потрібно стажу, щоб вийти на пенсію у 2024 році? - гарантія якості

Звертаємо Вашу увагу на - перевірка паспорту дмс, індексація пенсій для працюючих пенсіонерів, в сучасному світі такі послуги є надзвичайно важливими, тому їх якісне надання є ключовим, враховуючи нашу репутацію, ми надаємо все на найвищому рівні. Як часто Ви ставили питання де видача свідоцтва про право на спадщину ціна відповідає стандартам якості? На ці запитання Вам відповість наш сайт а також надасть допомогу по додатковим послугам таких як перетинання державного кордону, все це і додатково на веб-сторінках legal-position24.com
Послуги
Пенсії мвс перерахунок
Перевірити нарахування пенсії
Оформлення пенсії документи
Механізм перерахунку пенсій для працюючих пенсіонерів
Індексація пенсій для працюючих пенсіонерів
Перерахунок пенсий держслужбовцям
Заява про перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам
Перерахунок пенсій за вислугу років
Перерахунок пенсій колишнім міліціонерам
Пенсійний юрист
Перерахунок пенсії поліцейським
Індексація пенсій військовослужбовцям
Перехід з військової пенсії на пенсію за віком
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право