Звільнення зі служби у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою, визнаною судом недієздатною

Стаття 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначає конкретні підстави для звільнення з військової служби. Це важливо, оскільки існує багато причин, чому особа не може залишатися в ЗСУ. Однак, через недостатню обізнаність військовослужбовців, процес звільнення часто затягується, а отримати необхідні документи буває вкрай складно. 

Саме тому використовується чіткий алгоритм дій, щоб військові могли скористатись своїми правами.

Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин (під час дії воєнного стану) у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою, визнаною судом недієздатною, за умови що за такою особою не здійснюється піклування (опіка) іншими особами.

Документи для встановлення опіки (подаються до органу опіки і піклування):   

  • Копія  свідоцтва про народження особи, що потребує опіки;
  • Акт обстеження житлових умов особи, що потребує опіки;
  • Довідки про стан здоров’я особи, що потребує опіки (медичні заключення), та опікуна;
  • Довідка про місце проживання опікуна (довідка ВПО або довідка з демографічного реєстру), заява про прийняття на себе обов’язків про опіку;
  • Акт перевірки  умов життя опікуна та висновок від органів опіки та  піклування  за  місцем  проживання  опікуна про можливість виконувати опікунські обов’язки;
  • Довідка медичної установи провідсутність в сім’ї опікуна захворювань, що перешкоджають влаштуванню до нього особи, що потребує опіки;
  • Довідка про доходи (підтвердження здатності забезпечення особи над якою встановлюється опіка);
  • Додатково можна надати характеристику з місця роботи/служби.

Документи для звільнення з військової служби:

  • Нотаріальна копія паспорту (військовослужбовця);
  • Нотаріальна копія РНОКПП (військовослужбовця); 
  • Нотаріально копія Рішення суду що набрало законної сили / або Рішення суду щодо підтвердження статусу недієздатної особи;
  • Нотаріальна копія паспорту (особи над якою здійснюється опіка);
  • Нотаріальна копія РНОКПП (особи над якою здійснюється опіка);
  • Рапорт.

Опіка встановлюється над особою, яка повинна бути визнання в судовому порядку недієздатною, або обмежено дієздатною. Процес відбувається в порядку окремого провадження, без сплати судового збору, з проведенням відповідної експертизи та з обов’язковим залучення органу опіки та піклування.

Вся процедура триває від 3 місяців. Строк на який встановлюється недієздатність особи не може перевищувати 2 роки. Після цього, опікуну потрібно повторно звернутися до суду. 

При  призначенні  опікуна  беруться до уваги  можливості виконувати опікунські обов’язки, стосунки між опікуном та особою що потребує опіки. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з-поміж дієздатних та повнолітніх родичів в першу чергу, але не є виключенням.

  • Для встановлення опіки, особа повинна бути зареєстрована та фактично проживати з недієздатною особою. Важливо розуміти, що недієздатність передбачає саме психічні захворювання. Вади фізичного здоров’я не є підставою для визначення недієздатності, адже така особа може усвідомлювати наслідки своїх дій.

Забороняється бути опікуном особі, яка: позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; поведінка та інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки або піклування; перебувають  на  обліку або лікуються в психоневрологічних та наркологічних закладах; раніше  були  опікунами чи піклувальниками та з їх вини опіку чи піклування було припинено; інтереси  яких суперечать інтересам осіб, що підлягають опіці; засуджені за скоєння тяжкого злочину.

  1. Перш за все необхідно підготувати вищезазначений пакет документів;
  2. Звернутися із заявою до органу опіки та піклування, для встановлення акту обстеження житлових умов;
  3. Підготувати та подати заяву до органу опіки та піклування;
  4. Підготувати та подати заяву до суду в порядку окремого провадження;
  5. Підготувати та подати клопотання про проведення експертизи;
  6. Забезпечити явку особи на експертизу (на період проведення експертизи, судовий розгляд справи припиняється);
  7. Отримати рішення суду;
  8. Подати рапорт на звільнення з військової служби.

До проблемних питань можна віднести протидію органу опіки та піклування при наданні висновку, що заявник – військовослужбовець може бути опікуном. Очевидно, що під час проходження служби опікун не зможе виконувати свої обов’язки належним чином, адже фактично не проживає з недієздатною особою. Також, є ризики в медичній частині показань по експертизі – особу можуть не визнати обмежено дієздатною. 

До поширених проблем відносяться труднощі у отриманні військовослужбовцем відпустки у зв’язку з сімейними обставинами.
Адже, саме потенційний опікун – військовослужбовець повинен бути присутнім хоча б на одному судовому засіданні, а також відвідати орган опіки та піклування, для позитивного вирішення питання.
Безумовно, велику частину документальної та представницької роботи може здійснити адвокат. Проте по даній категорії справ участь особи опікуна в процесі є фактично обов’язковою. 


Звільнення зі служби у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою, визнаною судом недієздатною - безкоштовна консультація з будь-якого питання

Юридична компанія "Правова Позиція" вітає Вас! На сторінках нашого сайту у Вас буде можливість знайти інформацію про набуття громадянства україни при одруженні а також оформити консультація з юристом в додаток якщо Ви прагнули знайти адвокат по 130 радимо Вам перейти на розділи сайту де розміщено багато корисної інформації та даних про послуги серед яких : оформлення спадку, а також перерахунок пенсій для військовослужбовців. На нашому сайті Ви можете замовити юридична консультація львів. Эксперти нашої правової організації зможуть вам допомогти з вирішенням любого питання: розлучення в судовому порядку або ж отримання громадянства україни іноземцем ми з радістю вам допоможемо.

Звільнення зі служби у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою, визнаною судом недієздатною - найкращі юристи для Вас

Звертаємо Вашу увагу також на - тимчасова посвідка на постійне проживання, вступ в спадщину через суд, в сучасному світі ці послуги дуже затребувані, тому висока якість їх надання є пріоритетом, у зв'язку з тим, що ми дбаємо про нашу репутацію, всі послуги надаються на найвищому рівні. Чи ставили Ви собі запитання де оформити спадщину ціна відповідає стандартів? На ці запитання Вам відповість наш сайт і допоможе з консультацією по додатковим послугам таких як звільнення з військової служби у військовий час, все це і додатково на веб-сторінках legal-position24.com
Послуги
Адвокат по військовим справам
Порядок надання статусу учасника бойових дій
Військовий юрист консультація львів
Юрист з військових питань
Звільнення військовослужбовця
Виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцям
Військовий юрист київ
Одноразова виплата інвалідам війни
Звільнення з військової служби в військовий час
Одноразова грошова допомога при загибелі військовослужбовця
Військова юридична допомога
Оскарження висновку військово лікарської комісії
Звільнені від військової служби
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право