Домоглись для клієнта доплати до пенсії за проживання в чорнобильській зоні

Допомоли отримати клієнту доплату до пенсії в розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб за проживання в чорнобильській зоні.

Нещодавно до нас звернувся клієнт з питанням щодо призначення доплати до пенсії за проживання в чорнобильській зоні. Складність питання полягала в тому, що клієнт не має чорнобильського посвідчення (посвідчення особи, яка постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС).

  1. Суд визнав протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області щодо відмови нарахувати та виплатити підвищення до пенсії.
  2. Суд зобов`язав Пенсійний фонд здійснити з 25.03.2024 нарахування та виплату підвищення до пенсії нашому клієнту, як непрацюючому пенсіонеру, який проживає в зоні гарантованого добровільного відселення, у розмірі двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня календарного року. 

  • На противагу заперечень ПФУ про те, що у нашого клієнта відсутній статус особи, що постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, суд вказав, що відсутність такого статусу не позбавляє права на доплату до пенсії, адже пов`язується саме з обставинами проживання на забрудненій території.

Підвищення до пенсії аж ніяк не залежить від наявності статусу особи потерпілої внаслідок Чорнобильської катастрофи, а є соціальної виплатою для відповідних громадян – у даному випадку, які отримують пенсію і не працюють.

Наш клієнт є непрацюючим пенсіонером, який проживає в селі Мньов Чернігівського району Чернігівської області, що відноситься до третьої зони гарантованого добровільного відселення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Таким чином, позивач має право на щомісячне отримання підвищення до пенсії, як непрацюючому пенсіонеру, який проживає на території радіоактивного забруднення.

  • Як на підставу відмови у позові ПФУ також послався на те, що пенсіонером не підтверджено постійне проживання в зоні гарантованого добровільного відселення, у той час, як обов`язковою умовою для нарахування та виплати спірної доплати до пенсії є саме проживання особи в цій місцевості.

Проте, нами до позову було додано довідку про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру, про те, що особа з 03.11.1995 проживає за своєю адресою.
Суд з цього приводу також встав на нашу сторону і підтвердив, що пенсіонер на підставі відомостей з Єдиного державного демографічного реєстру має право на отримання підвищення до пенсії.

Таким чином, відмовляючи нашому клієнту у здійсненні перерахунку пенсії, ПФУ діяв протиправно.

Рішення Чернігівського окружного адміністративного суду № 620/6453/24 від 25 червня 2024 року. 

Стаття 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у редакції чинній до 1 січня 2015 року передбачала проведення підвищення пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, в таких розмірах:

  • у зоні безумовного (обов’язкового) відселення – три мінімальні заробітні плати;
  • у зоні гарантованого добровільного відселення – дві мінімальні заробітні плати;
  • у зоні посиленого радіоекологічного контролю – одна мінімальна заробітна плата.

28 грудня 2014 року було прийнято Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», яким, зокрема, внесено зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» шляхом виключення статей 31, 37, 39 та 45.

Однак рішенням Конституційного Суду України №6-р/2018 від 17 липня 2018 року визнано такими, що не відповідають Конституції України, зокрема, положення змін до статті 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян , які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Тобто, непрацюючим пенсіонерам, які проживають на території радіоактивного забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС, відновлено право на отримання доплати до пенсії у розмірі однієї, двох або трьох мінімальних заробітних плат.


Домоглись для клієнта доплати до пенсії за проживання в чорнобильській зоні - невідкладна консультація з будь-якого питання

Адвокатська компанія "Правова Позиція" рада Вам! На сторінках сайту Ви зможете знайти інформацію про онлайн заявка на розлучення і оформити консультація юриста львів плюс до всього якщо Ви займалися пошуками адвокат по військовим справам пропонуємо Вам переглянути розділи нашого сайту де є багато корисної інформації та опис послуг серед яких : оскарження 130 купап, а також пошук в реєстрі нерухомого майна. На нашому сайті Ви маєте можливість замовити юридична консультація в києві київ. Юристи нашої юридичної фірми зможуть вам допомогти з вирішенням любого питання: забезпечення права на захист або обчислення пенсії ми надамо вам необхідну допомогу.

Домоглись для клієнта доплати до пенсії за проживання в чорнобильській зоні - найкращі юристи для Вас

Зверніть увагу також на - тимчасова посвідка на проживання, послуги з розрахунку пенсії, ці послуги дуже потрібні у сучасному світі, тому якість їх надавання дуже важлива, враховуючи нашу репутацію, ми надаємо все на найвищому рівні. Як часто Ви думали про те де адвокати львів ціни відповідає стандартів? На ці запитання Вам відповість наш інтернет-ресурс і допоможе з консультацією по додатковим послугам таких як перетинання кордону чоловіками, все це і навіть більше на сайті legal-position24.com
Послуги
Адвокат по пенсійним справам київ
Перерахунок пенсій державним службовцям
Перерахунок пенсії за віком
Заява про перерахунок пенсії військовослужбовцям
Підрахунок стажу роботи
Розрахунок пенсії чорнобильцям
Порядок нарахування пенсії працюючим пенсіонерам
Позов про перерахунок пенсії чорнобильцям
Перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам
Документи для перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам
Оформлення пенсії
Перерахунок пенсій для військовослужбовців
Перегляд пенсій держслужбовцям
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право