Жодні релігійні переконання не можуть бути підставою для ухилення від мобілізації

Суд підтвердив, що релігійні переконання не є причиною для відстрочки від служби під час мобілізації на особливий період.

Таку позицію висловив Верховний Суд у Постанові № 601/2491/22 від 13.06.2024 року. 

09 вересня 2022 року чоловік особисто отримав повістку з вимогою прибути 11 вересня до визначеного місця для проходження військової служби, однак у вказаний час, не маючи правових підстав на відстрочку, без поважних причин до потрібного місця не прибув.

Міжнародний пакт про громадянські і політичні права гарантує кожній людині право на свободу думки, совісті та релігії. Відступ від положень Пакту не допускається навіть під час надзвичайного становища в державі, при якому життя нації перебуває під загрозою.

Ст. 9 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено право кожного на свободу думки, совісті та релігії.

Свобода сповідувати свою релігію або переконання відповідно до положень ч. 2 цієї статті підлягає лише таким обмеженням, що встановлені законом і є необхідними у демократичному суспільстві в інтересах громадської безпеки, для охорони публічного порядку, здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Ані положення Пакту, ані положення Конвенції прямо не передбачають права людини відмовитися від виконання військового обов`язку з міркувань совісті, у тому числі з мотивів релігійних переконань, і не унормовують порядок його реалізації.

ЄСПЛ у своїх рішеннях неодноразово наголошував, що держава може встановлювати процедури для оцінки серйозності переконань людини та запобігати спробам зловживання можливістю звільнення з боку осіб, котрі у змозі нести військову службу.

У разі якщо виконання військового обов`язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов`язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою.

В умовах збройної агресії рф, коли під загрозу поставлено життя, здоров`я, безпека громадян та саме існування держави, існує нагальна потреба у належному комплектуванні Збройних Сил України для відсічі агресії та високі ризики недобросовісної поведінки осіб, що підлягають призову, спрямованої на ухилення від виконання свого конституційного обов`язку з захисту Вітчизни.

За таких особливих умов досягнення справедливого балансу між правом на віросповідання та інтересами захисту України вимагає об`єктивної перевірки тверджень особи про несумісність її релігійних переконань з військовою службою і підтвердження доказами наявності відповідних релігійних переконань. 

Таким чином, жодні релігійні переконання не можуть бути підставою для ухилення від мобілізації!

Призов на військову службу по мобілізації не означає автоматичного зобов’язання брати до рук зброю, адже з огляду на релігійні переконання та конституційний обов`язок із захисту Вітчизни під час несення служби, особа може бути задіяна у ремонті техніки, будівництві укріплень, вивезенні поранених, перевезенні вантажів та виконанні інших функцій, не пов`язаних із використанням зброї.


Жодні релігійні переконання не можуть бути підставою для ухилення від мобілізації - невідкладна консультація з будь-якого питання

Юридична компанія "Правова Позиція" вітає Вас! На сторінках нашого сайту у Вас є можливість знайти інформацію про позовна заява про перерахунок пенсії військовослужбовцям або замовити юридична консультація в додаток якщо Ви шукали юрист по сімейним справам радимо Вам відвідати розділи нашого сайту де є багато корисної інформації про послуги серед яких : прискорена процедура отримання громадянства україни, а також порядок перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам. На сайті є можливість замовити юридична консультація онлайн. Эксперти нашої юридичної фірми будуть раді вам допомогти з вирішенням любого питання: перевірка арешту майна або ж порядок оформлення посвідок на тимчасове проживання наша команда Вам із цим допоможе.

Жодні релігійні переконання не можуть бути підставою для ухилення від мобілізації - найкращі юристи для Вас

Зверніть Вашу увагу на - пенсії постраждалим від чорнобильської катастрофи, тимчасова посвідка на постійне проживання, в сучасному світі такі послуги є надзвичайно важливими, тому їх якісне надання є ключовим, ми цінуємо нашу репутацію, тому надаємо все на найвищому рівні. Чи ставили Ви собі запитання де оформити спадщину ціна відповідає якості? На ці запитання Вам відповість наша компанія і поділитися досвідом та порадами по додатковим послугам таких як визнання виконавчого напису таким що не підлягає виконанню підсудність, все це і навіть більше на веб-сторінках legal-position24.com
Послуги
Статус учасника бойових дій
Звільнення військовослужбовців під час воєнного стану
Порядок звільнення з військової служби
Порядок отримання убд
Одноразова допомога інвалідам війни
Скасування постанови про адміністративне правопорушення
Виплата по інвалідності військовослужбовцям
Воєнний адвокат
Юрист військовий
Звільнені від військової служби
Послуги військового юриста
Звільнення з військової служби мобілізованого
Адвокат по військовим справам
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право