Київводоканал хотів стягнути з померлої 110 000 грн. боргу за комунальні послуги

Сьогоднішній кейс – про те, що Київводоканал, не перевіришвши інформацію та порушуючи норми Цивільного процесуального кодексу,  хотів стягнути з померлої 110 000 грн. боргу за комунальні послуги.

Жінка, яка до нас звернулась, є спадкоємицею померлої матері по закону, оскільки є її дочкою. Відтак, рішення суду про стягнення з померлої боргу може впливати на права та обов`язки спадкоємиці, за умови пред`явлення  відповідних вимог кредитором, яким в даному випадку є Київводоканал.

Отож, клієнтка звернулась до нашої компанії щодо оскарження рішення суду про стягнення з її померлої матері боргу за комунальні послуги.

29 травня 2023 року Деснянський районний суд м. Києва за позовом ПАТ «Акціонерна компанія «Київводоканал» виніш заочне рішення про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. 

Клієнтка звернулась до Київського апеляційного суду зі скрагою, яку було незаконно повернуто, у зв’язку з чим нашим адвокатом було подано касаційну скаргу.

Постановою Верховного суду апеляційну скаргу було прийнято до розгляду. 

Наш спеціаліст домігся того, що Постановою Київського апеляційного суду №754/1875/23  від 31.05.2024 апеляційну скаргу було задоволено та скасовано рішення суду першої інстанції про стягнення боргу у розмірі 110 000 грн., які стягувач міг пред’явити клієнту в межах спадкової справи по матері.

Процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи в порядку статті 55 ЦПК України можливо лише шляхом залучення правонаступника померлої сторони за умови, що смерть фізичної особи настала після звернення позивача до суду та відкриття провадження у справі, адже залучення правонаступників особи, яка померла до відкриття провадження у справі, суперечить принципам цивільного судочинства. 

Як вбачається з матеріалів справи, жінка померла до подачі позову і правоздатність її відповідно до статті 25 ЦК України припинена, тому вона не могла бути стороною у справі. 

Апелянт є спадкоємцем відповідача по закону, оскільки є її дочкою. Відтак, рішення суду про стягнення з померлої боргу може впливати на права та обов’язки спадкоємця, за умови пред’явлення відповідних вимог кредитором, яким в даному випадку є позивач. 

За таких обставин, провадження у цій справі, як помилково відкрите, підлягає закриттю з підстав, передбачених пунктом 1 частини першої статті 255 ЦПК України – у зв`язку з тим, що справа не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства. 


Київводоканал хотів стягнути з померлої 110 000 грн. боргу за комунальні послуги - експрес-консультація з будь-якого питання

Адвокатська компанія "Правова Позиція" Рада вас бачити! На сторінках нашого сайту Вам надано можливість ознайомитись з опіка та піклування над дітьми і заказти юридична консультація безкоштовно київ і також якщо Ви цікавилися юрист по військовим питанням рекомендуємо Вам перейти на сторінки сайту де є багато корисної інформації та відомостей про послуги наприклад : оскарження протоколу про адміністративне правопорушення ст 130 і перерахунок пенсії колишнім міліціонерам. На сайті Ви маєте можливість замовити юридична консультація з пенсійних питань. Эксперти нашої юридичної компанії зможуть вам допомогти з вирішенням любого питання: усунення перешкод у спілкуванні з дитиною або оскарження адміністративної постанови наша команда Вам із цим допоможе.

Київводоканал хотів стягнути з померлої 110 000 грн. боргу за комунальні послуги - найкращі юристи для Вас

Зверніть Вашу увагу ще на - заява згода на розірвання шлюбу, перевірити нарахування пенсії, в сучасному світі ці послуги дуже затребувані, тому висока якість їх надання є пріоритетом, ми цінуємо нашу репутацію, тому надаємо все на найвищому рівні. Як часто Ви ставили питання де адвокати львів ціни відповідає стандартів? На ці запитання Вам відповість наша команда і надасть підтримку по додатковим послугам таких як документи для оформлення опіки над дитиною, все це і навіть більше на сторінках сайту legal-position24.com
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право