Звільнення зі служби на підставі ІІ групи інвалідності у матері

До нас по допомогу звернулась дружина військовослужбовця щодо звільнення її чоловіка на підставі ІІ групи інвалідності у його матері.

В ході безкоштовної консультації наш спеціаліст виявив, що у рішенні МСЕК не було вказано, що мати військового потребує постійного догляду. 

  1. Першочергово було підготовлено заяву до сімейного лікаря щодо проходження ЛЛК.
    У результаті ми отримали позитивне рішення, що мати військовослужбовця потребує постійного догляду. 
  2. Після отримання позитивного рішення ЛЛК була підготовлена заява до відділу соціального захисту населення щодо надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі.
  3. Після отримання позитивного рішення від відділу соціального захисту населення було підготовлено рапорт до військової частини щодо звільнення із військової служби. 

Після підготовки та направлення адвокатом рапорту і адвокатського запиту до військової частини 23.05.2024р військовослужбовця було звільнено зз військової служби.

Підставою для звільнення військового  є пп. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обовʼязок і військову службу», де зазначено, що ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ МАЄ ПРАВО ЗВІЛЬНИТИСЬ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу): 

  • У ЗВ’ЯЗКУ З НАЯВНІСТЮ дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або ОДНОГО ІЗ СВОЇХ БАТЬКІВ чи батьків дружини (чоловіка) ІЗ ЧИСЛА ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ І чи ІІ ГРУПИ.