Мобілізація засуджених: хто потрапить на фронт?

10.04.2024 Парламент підтримав Законопроєкт №11079-1 щодо можливості добровільної мобілізації засуджених, а вже 09.05.2024 у другому читанні Законопроєкт було ухвалено.

Проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений ВИЯВИВ БАЖАННЯ проходити військову службу за контрактом та ВІДПОВІДАЄ ВИМОГАМ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ за контрактом.

Мобілізація можлива тільки для тих засуджених, яким присудили обмеження або позбавлення волі за НЕТЯЖКИМИ СТАТТЯМИ.

  • проти основ національної безпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням;
  • сексуальне насильство;
  • судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156-1, 258-258-6, частиною 4 статті 286-1 Кримінального кодексу України, якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку.
  1. Засуджений спочатку має подати заяву до установи, де вібуває покарання. 
  2. Надалі ця установа організовує проходження особою первинного медичного огляду. 
  3. Після цього дані особи потрапляють до ТЦК, де розгялдається можливість мобілізації.
  4. Далі адміністрація установи, де особа вібуває покарання, за направленням ТЦК організовує засудженому перевірку у ВЛК.
  5. У разі визнання придатним до служби за станом здоров’я копія довідки ВЛК невідкладно надається адміністрації установи виконання покарань, яка надсилає весь пакет документів до суду. Суд уже вирішує чи задовільнити рішення, чи ні. 
  6. Якщо суд задовільняє рішення, засуджений передається до відповідного ТЦК та СП для відправки до спеціалізованого підрозділу військової частини для проходження військової служби. Таких осіб будуть брати на окремий облік у військовій частині.