Пенсійний фонд не зарахував 14 років стажу! Дізнайтесь, як ми вирішили справу на користь клієнтки.

У січні 2024 року до нас звернулась клієнтка, якій було відмовлено у призначенні пенсії за віком. Проаналізувавши трудову книжку, було виявлено, що трудового стажу клієнтки достатньо для реалізації права виходу на пенсію, проте ПФУ не врахував більше 14 років стажу, у зв’яку з чим і було відмовлено у призначенні пенсії. 

ПФУ наполягав на відсутнсоті страхового стажу, оскільки титульний аркуш трудової книжки засвідчено печаткою Робкооп при радгоспі Червоний Маяк, в якому позивачка на цей час не працювала. 

24.02.2022 року рф розпочала повномасштабну війну і з урахуванням того, що жінка працювала та проживала у Херсонській області, на території якої зараз ведуться активні бойові дії, то можливості отримати додаткові уточнюючі довідки від підприємств чи додаткові документи для підтвердження стажу немає.

Ми не погодились з відмовою ПФУ і звернулись до суду.

  • Судом встановлено, що відповідно до записів у трудовій книжці жінка у спірний період прцювала: поваром в ресторані, учнем продавця магазину, на різних посадах у Робкооп при радгоспі Червоний Маяк.

Отже, записами у трудовій книжці підтверджуються стаж її роботи у спірний період.

  • Висновок ПФУ є безпідставним, оскільки на особу не може перекладатись тягар доведення правдивості чи достовірності даних, що зазначені у її трудовій книжці. 
  • Працівник не може відповідати за правильність та повноту оформлення бухгалтерських документів на підприємстві, та у свою чергу неналежний порядок ведення та заповнення трудової книжки та іншої документації з вини адміністрації підприємства не може бути підставою для позбавлення конституційного права на соціальний захист (пенсії за віком).
  • Витребування та перевірка додаткових документів і довідок є правом пенсійного органу. Неможливість пенсійного органу скористатись правом на перевірку таких документів не може бути підставою для обмеження права пенсіонера на соціальний захист та пенсійне забезпечення.

Тобто, періоди роботи жінки згідно трудової книжки Пенсійним фондом протиправно не було зараховано до її страхового стажу для призначення пенсії за віком.

Завдяки тому, що старша юристка Віра Боровенко правильно підготувала позовну заяву та аргументувала свою правову позицію, суд зобов’язав ГУ ПФУ зарахувати всі періоди роботи нашої клієнтки до страхового стажу для призначення пенсії за віком. 

Рішення Миколаївського окружного адміністративного суду  №400/618/24 від 28.03.2024 року.