Допомогли виховательці отримати грошову допомогу у розмірі 10 місячних пенсій

Нещодавно до нас звернулась клієнтка, колишня вихователька, якій Пенсійний фонд України відмовив в отримання грошової допомоги в розмірі 10 місячних пенсій. Вважаючи такі дії протиправними, ми звернулсь до суду.

ПФУ не зарахував майже 10 років роботи вихователем, оскільки уточнюючі документи щодо підтвердження періодів роботи вихователем дитячих закладів (відповідно до Постанови Кабміну №637) в матеріалах пенсійної справи відсутні. Отже, підстав для призначення та виплати грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій немає.

Відповідно до п. 7-1 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування»:

Особам, які на день досягнення пенсійного віку, працювали в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років (працівники освіти), і мають страховий стаж (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років) на таких посадах, а також якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію, при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, у розмірі їх десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

  • Надаючи оцінку зазначеному твердженню ГУ ПФУ, суд зазначив, що положеннями статті 48 Кодексу законів про працю України визначено, що трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника.
  • Відповідно до п. 1-2 Порядку №637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів.
  • Суд наголосив, що трудова книжка нашої клієнтки містить всі необхідні записи про роботу у спірні періоди, ці записи є належними та допустимими доказами підтвердження спеціального трудового стажу позивачки.

Таким чином, з урахуванням того, що станом на день досягнення пенсійного віку, жінка обіймала посаду вихователя у дошкільному навчальному закладі, пенсію їй станом на 24.04.2016 призначено вперше, то вона має усі необхідні умови для призначення та виплати грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій.

  • Завдяки професійності та досвіду нашфх юристів, ми переконали суд, що вимоги нашої клиєнтки є обґрунтованими та підлягають задоволенню. 
  • Суд зобов`язав Пенсійний фонду здійснити нарахування та виплату нашій клієнтці грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій.

Рішення Львівського окружного адміністративного суду №380/24346/23 від 29.03.2024 року.