Як зарахувати до стажу період роботи в Монголії? Дізнайтесь, як ми захистили права клієнта!

Нещодавно до нас звернулась клієнтка з проблемою, що Пенсійний фонд відмовляється зараховувати їй стаж роботи у Монголії. Не зважаючи на те, що жінка надавала  договори, відповідно до яких працювала в іншій країні, працівники ПФУ все одно відмовляли.

ПФУ стверджував, що жінка не має права на призначення пенсії через відсутність необхідного страхового стажу. До загального страхового стажу не зараховано періоди роботи з 19.09.1986 р. по 07.07.1987 р. та з 27.08.1987 р. по 25.08.1988 р., оскільки довідки, видані Консульським відділом Посольства СРСР в Монгольській Народній Республіці та Відділом радянських шкіл в МИР Державного комітету СРСР по народній освіті не відповідають вимогам Порядку № 637. 

Тобто, з відомостей трудової книжки не вбачається з якого часу і по який час позивачка працювала на території Монгольської Народної Республіки.

Ми не погодились з відмовою ПФУ і звернулись до суду.

  • 06.04.1981 р. між СРСР і Монгольською Народною Республікою підписана Угода про співробітництво у галузі соціального забезпечення, ратифікована 02.12.1981, яка набула чинності з 28.01.1982 (далі – Угода).
  • Згідно з ст. 4 Угоди при призначенні пенсій зараховується повністю трудовий стаж, в тому числі і стаж, який дає право для призначення пенсій на пільгових умовах.

Таким чином, законодавством передбачена можливість зарахування до страхового стажу періоду роботи на території Монголії за умови відповідного документального підтвердження.

Вищенаведені Довідки є належними та допустимими доказами підтвердження періоду роботи нашої клієнтки.

Тобто, неврахування ПФУ періоду роботи є протиправним, в зв`язку з чим, призначення та виплата пенсії жінці здійснені виходячи з заниженого страхового стажу.

  • Завдяки роботі наших юристів, суд визнав протиправною бездіяльність ГУ ПФУ, яка полягає у відмові в перерахунку пенсії за віком та зобов’язав зарахувати до страхового стажу періоди роботи в Монгольській Народній Республіці, починаючи з дати призначення пенсії за віком.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду №160/30689/23 від 28.02.2024 року.