Збільшили клієнту пенсію на 20 000 грн, отримали компенсацію від ПФУ у розмірі 120 000 грн за 6 місяців

Нещодавно до нас звернулась клієнтка, якій, відповідно до пенсійного розпорядження, призначено пенсію у зв`язку з втратою годувальника в розмірі 9272,77 грн та щомісячну компенсацію непрацездатному члену сім`ї за втрату годувальника через Чорнобильську катастрофу в розмірі ЛИШЕ 113,88 грн. 

Наша старша юристка Боровенко Віра підготувала заяву до ГУ ПФУ в Сумській області із заявою про перерахунок зазначеної пенсії по втраті годувальника у розмірі 70 % від заробітку померлого годувальника, без обмеження її максимальним розміром.

Досить передбачувано, що ми отримали відмову, яку ПФУ аргументував наступним чином: оскільки захворювання, що привело до смерті, пов`язане з виконанням обов`язків військової служби з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а не внаслідок поранення, контузії або каліцтва, яке годувальник дістав при виконанні службових обов`язків у період проходження зборів, підстави для призначення пенсії відсутні.

  • Завдяки професіоналізму та ґрунтовним знанням пані Віри, ми переконали суд, що ПФУ не обґрунтовано та не у спосіб, що визначений чинним законодавством відмовив нашій клієнтці. 
  • Більше того, ми домоглись визнання, що ПФУ діяло не на підставі, не в межах повноважень та не у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України!

Тобто, лист-відмова був протиправним!

Суд визнав протиправною бездіяльність ГУ ПФУ у Сумській області щодо не проведення перерахунку пенсії.

Суд зобов`язав Головне управління Пенсійного фонду України перерахувати та виплачувати пенсію у зв`язку з втратою годувальника в розмірі 70 відсотків від заробітку померлого, без обмеження її максимального розміру починаючи з дати, за шість місяців, що передують даті звернення до суду.

Як наслідок, ПЕНСІЯ КЛІЄНТКИ ЗБІЛЬШИЛАСЬ З 9 272 грн ДО 29 727 грн і ВОНА ОТРИМАЛА КОМПЕНСАЦІЮ У РОЗМІРІ 120 000 за 6 місяців!

Рішення Сумського окружного адміністративного суду № 480/13541/23 від 11.03.2024