Збільшили пенсію на 6500 грн постраждалій внаслідок ЧАЕС

Нещодавно до нас звернулась клієнтка щодо аналізу пенсійної справи та можливого збільшення пенсійної виплати.

Жінка є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 2 категорії, що у свою чергу дає право на перерахунок розміру пенсійного забезпечення, а доплата до пенсії має складати 6500 гривень. 

Пенсійний Фонд України зазначив, що її пенсію обчислено з дотриманням положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» і повідомив, що жінка не має права на перерахунок пенсії, адже отримує пенсію за віком.

Особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв`язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором (частина 1 статті 10 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»). 

Згідно з ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4 за умови стажу роботи, не меншого, ніж:

  • 20 років для чоловіків; 
  • 15 років для жінок, 

зі збільшенням пенсії на 1 % заробітку за кожний рік роботи понад установлений стаж (але не вище за 75 % заробітку). 

Жінці призначено пенсію за віком відповідно до статті 27 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», із зменшенням пенсійного віку відповідно до статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», ТОМУ ВОНА МАЄ ПРАВО НА ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЇ відповідно до ч.2 ст.56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» ІЗ ЗБІЛЬШЕННЯМ ПЕНСІЇ НА 1% заробітку за кожний рік роботи понад стаж 15 років, починаючи з дати, за шість місяців, що передують даті звернення до суду. 

  • Погодивши з клієнтом вектор дій, ми звернулись до ГУ ПФУ щодо перерахунку пенсійного забезпечення, де отримали відмову. 
  • Не погодившись з відмовою ми підготували належну позовну заяву та подали до Київського окружного адміністративного суду.
  • Рішення ПФУ було визнано протиправним.
  • Суд зобов’язав ГУ ПФУ перерахувати та виплатити належну пенсію.

Детальніше з аргументами Суду можна ознайомитись у Рішенні Київського окружного адміністративного суду  №320/44337/23 від 23.02.2024 року.