Незаконне звільнення: захистили права працівниці

До нас звернулась клієнтка  по питанню незаконного звільнення з підприємства. Вона працювала без нарікань, але в серпні її звільнили безпідставно по телефону та не хотіли віддавати трудову книжку, поки вона не напише заяву на звільнення (погрожуючи написати, що вона звільнена по статті, а не за згодою сторін).

18 серпня 2023 року наша пані клієнт відпрацювала, а повертаючись додому отримала на телефон дзвінок від менеджера, яка повідомила про те, що її звільнено. Жінка просила повернути трудову книжку, але трудову книжку повернули ТІЛЬКИ 04 жовтня 2023 року.

Колег  працівниці просили підписати акт про її відсутність на роботі, перед звільненням жінці не пропонували написати пояснення. За півтора місяці до звільнення пропонували звільнитись за згодою сторін. 

Жінка не погодилась на звільнення і продовжувала працювати. Менеджер на кухні оголосила всім, що наша клієнтка більше не працює, бо так треба і наказала не впускати позивача на роботу.

Наша пані клієнт навіть не отримала наказ про звільнення!

За нашими вказівками, жінка отримала трудову книжку, не писавши заяву. Також було подано позов до суду в спрощеному провадженні. Судове засідання було в очному режимі, через клопотання відповідача (представника підприємства). 

Завдяки роботі нашого адвоката Олександра Лічмана та юриста Сергія Тищенко, ми домоглись анступного:

  • Суд визнав наказ про звільнення незаконними та такими, що підлягає скасуванню.
  • Суд визнав, що наша пані клієнт підлягає поновленню на посаді з 01.09.2023. 
  • Суд зобов’язав стягнути з підприємства на користь жінки середній заробіток за час вимушено прогулу в розмірі 23 800 грн
  • Суд дійшов висновку про заподіяння позивачу моральної шкоди та зобов’язав стягнути з роботодавця моральну шкоду в розмірі 5000 грн.

Детальніше з аргументами суду можна ознайомитись у Рішенні Дарницького районного суду м. Києва №753/19288/23 від 06.03.2024