Пенсійний Фонд не зарахував 8 років стажу в Республіці Казахстан: як ми допомогли клієнтці?

Друзі, сьогодні хочемо поділитись кейсом нашої клієнти з питань зарахування стажу, набутого за кордоном. 

📜До нас звернулась клієнтка, яка досягнувши пенсійного віку, подала заяву до ГУ ПФУ на призначення пенсії, проте отримала відмову в нарахуванні пенсійної виплати.

Пенсійний фонд не зарахував 8 років стажу в Республіці Казахстан, посилаючись на те, що Казахстан припинив участь в Угоді про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 р. 

Після вивчення документів клієнта та оцінивши судову практику по подібному питанню нашим адвокатом було прийнято рішення звернутись до суду. 

Пенсійні права громадян держав-учасниць Співдружності, що виникли відповідно до положень цієї Угоди, не втрачають своєї сили і в разі виходу із Угоди держави-учасниці, на території якої вони проживають. 

Згідно з ч. 1 ст. 25 Закону України «Про міжнародні договори України» припинення дії міжнародного договору України звільняє Україну від будь-якого зобов`язання щодо виконання договору і не впливає на права, зобов`язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання договору до припинення його дії. 

Денонсація Угоди від 13.03.1992 року означає, що вказана Угода припинила породження зобов`язань для сторін у майбутньому, але не впливає на права, зобов`язання або юридичне становище учасників цієї Угоди, які виникли в результаті її виконання, – вони зберігаються і після припинення вказаної Угоди. 

Суд наголошує на тому, що закон не має зворотної дії в часі. До того ж не зарахування стажу роботи чи розмірів заробітної плати в період чинності міжнародної угоди, осіб, які працювали за межами України, у зв`язку з денонсацією угоди щодо пенсійного забезпечення з державами, – є неприпустимим та порушує конституційні принципи. 

Так, працюючи за межами України, особа мала легітимні очікування щодо її пенсійного забезпечення. 

За наявності чинних у період роботи особи положень Угоди, що передбачали відповідне право, така особа не може нести негативні наслідки у вигляді відмови у зарахуванні спірного періоду роботи до страхового стажу. 

Детальніше з аргументами Суду можна ознайомитись у Рішенні Вінницького окружного адміністративного суду №120/18898/23 від 22.02.2024 року. 

  • Рішення ГУ ПФУ про відмову в призначенні пенсії було визнано протиправним та скасувано.
  • Зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві зарахувати до страхового стажу періоди роботи в Республіці Казахстан та призначити їй пенсію за віком відповідно до ст. 26 Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”.