Як отримати пенсію, якщо до повномасштабного вторгнення особа проживала в Криму?

Нещодавно до нас звернувся клієнт щодо пенсійного забезпечення в інтересах своєї матері. 

Жінка проживала та отримувала пенсію в т.о. Криму, має трудову книжку та є громадянкою України. З 2021 року проживає в Київській області, однак ПФУ відмовляв у поновленні виплати пенсії.

З 2023 року жінка зареєстрована як внутрішньо переміщена особа.

Підставою для відмови стала відсутність документа про те, що жінка не перебуває на обліку в органах пенсійного забезпечення російської федерації як одержувач пенсії.

Громадяни пенсійного віку, яких зареєстровано внутрішньо переміщеними особами, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи.

Для переведення виплати пенсії жінки з АР Крим за новим місцем проживання ГУ ПФУ:

  • має надіслати запит про витребування пенсійної справи до органу, що призначив пенсію за попереднім місцем проживання, з огляду на захоплення АРК росією, то до компетентного органу рф;
  • отримати підтвердження припинення виплати пенсії органами пенсійного фонду рф.

У зв`язку з військовою агресією рф Укрпошта з 24.02.2022 припинила поштові відправлення до російської федерації, тому ПФУ не може з об`єктивних причин надіслати до компетентного органу відповідний запит та отримати підтвердження припинення виплати пенсії органами рф.

Натомість, військова агресія рф проти України, є форс-мажорною обставиною, яка не залежить ні від позивача, ні від відповідача.

Право особи на отримання пенсійних виплат у належному розмірі не може бути поставлено у залежність від можливості органів ПФУ здійснювати повноваження щодо перевірки обґрунтованості їх видачі чи прийнятих рішень окупаційної влади.

  • Спеціалістом з пенсійних питань Вірою Боровенко був підготовлений позов, який суд задовольнив.
  • Рішення ПФУ було визнано протиправним.
  • ПФУ було зобов’язано призначити пенсію з 14.08.2023 (з дати звернення).

Детальніше з аргументами Суду можна ознайомитись у Рішенні Київського окружного адміністративного суду №320/42247/23 від 16.02.2024 року.