Перехід з пенсії за вислугу років на пенсію за віком

Друзі, сьогодні хочемо поділитись кейсом нашої клієнти з питань підвищення пенсії.

До нас звернулась клієнтка, яка вийшла на пенсію за вислугою років у 2014 році, а у 2021 році перейшла на пенсію за віком. Пенсійний фонд України зарахував коефіцієнт середньої заробітної плати по Україні 2017 року, хоча повинен був 2021 року. 

При переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Вищенаведена норма містить визначення середньої заробітної плати (ЗС): Зс – середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. 

Клієнтка за призначенням пенсії за віком звернувся 09.06.2021 року, тому три роки які передують року звернення за призначенням пенсії будуть 2018- 2021 роки.

Проте, ПФУ при призначенні пенсії за віком застосував показник середньої заробітної плати (доходу) в України за 2014-2016 роки.

Таким чином, у випадку, коли особі було призначено пенсію за Законом України «Про пенсійне забезпечення» за вислугу років, у подальшому, при розрахунку пенсії за віком за Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», такій особі показник середньої заробітної плати має враховуватися за три календарні роки, що передують року призначення нового виду пенсії, оскільки пенсія за віком передбачена іншим законом.

Детальніше з аргументами Суду можна ознайомитись у Рішенні Одеського окружного адміністративного суду №420/21865/23 від 24.01.2024 року.

  • Було розроблено цифровий розрахунок пенсії та подано заяву до ПФУ.
  • Наші спеціалісти отримали письмову відмову ПФУ у перахунку пенсії. 
  • Далі ми оскаржили вищезгадану відмову в суді та отримали Рішення на користь нашої клієнтки

Ознайомитись відмовою ПФУ можна на фото нижче.