Розірвання шлюбу, коли одна зі сторін за кордоном і не є громадянином України

Нещодавно до нас звернувся клієнт з проханням допомогти розірвати шлюб.

Особливість ситуації полягала в тому, що відповідачка  (наразі вже колишня дружина) давно не проживає на території України і не є її громадянином. 

З документів жінки ми мали на руках лише її Driver license. 

Колишнє подружжя дітей не мало, проте жінка відмовлялась розривати шлюб в добровільному порядку. Будь-які стосунки між ними припинені і шлюб носить суто формальний характер, тому чоловік і вирішив розірвати шлюб.

Відповідно до вимог ст. 112 Сімейного кодексу України і роз`яснень п. 10 Постанови Пленуму ВСУ від 21.12.2007 року №11 проголошена Конституцією України охорона сім`ї державою полягає, зокрема, в тому, що шлюб може бути розірвано у судовому порядку лише за умови, якщо встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечитиме інтересам одного з них чи інтересам їх дітей.

Частинами 3, 4 ст. 56 Сімейного кодексу України передбачено право кожного з подружжя припинити шлюбні відносини. Примушування до припинення шлюбних відносин, примушування до їх збереження є порушенням права дружини, чоловіка на свободу та особисту недоторканість і може мати наслідки, встановлені законом.

Згідно зі ст. 112 Сімейного кодексу України суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

  • Наш адвокат, правильно сформувавши описову частину позову, домігся позитивного рішення суду для клієнта. 
  • У результаті суд задовільнив позов нашого клієнта про розірвання шлюбу! 

Рішення Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області №398/5674/23 від 21.01.2024.