Верховний Суд вперше застосував модель спільної фізичної опіки

У Постанові КЦС ВС від 16 лютого 2024 року у справі № 465/6496/19 було вперше застосовано модель спільної фізичної опіки над дітьми.

У Верховному Суді стверджують, що до середини лютого 2024 року не було жодних судових рішень, які набрали законної сили, і в яких застосовувалася модель спільної фізичної опіки, незважаючи на те, що така модель активно використовується в англо-американських та європейських правових системах протягом тривалого часу.

У справі, яку розглядав Верховний Суд ,було зазначено, що батько і матір одночасно заявляли вимоги проживання спільних дітей з кожним з них.

Сторони працюють в одному місті та проживають в сусідніх населених пунктах, позитивно характеризуються, висловлюють бажання в однаковій мірі піклуватися про дітей.

Суд постановив, що в інтересах двох молодших братів, які є малолітніми, буде саме почергове проживання з кожним із батьків: два тижні з батьком та два тижні з матір’ю

Старшому ж сину виповнилося 14 років, що свідчить про наявність у нього права самостійно обирати з ким з батьків він буде проживати. Тому, суд позбавлений можливості застосувати спільну фізичну опіку щодо старшого сина, однак він має право приєднуватися до братів і проживати разом з ними.

З аргументами суду можна ознайомитись нижче.

  • Діти тривалий час проживають з батьком і емоційний контакт з матір`ю у певній мірі втрачено. Цьому ймовірно сприяла хвороба матері і стосунки між батьками.
  • Протягом розгляду справи діти висловлювали бажання проживати з батьком, заперечували можливість проживання з матір`ю, висловлювали побоювання щодо подальших дій матері з провокування конфліктів, викликів працівників поліції та служб у справах дітей.
  • Колегія суддів вважає, що діти тривалий час не мають належних контактів з матір`ю, декілька років проживають з батьком, і саме під впливом цих обставин висловили бажання не змінювати місце проживання.
  • Враховуючи те, що діти тривалий час проживають з батьком, вони мають відповідні соціальні контакти за місцем проживання батька, виявляють більшу прихильність до батька.
  • Подолання певних дискомфортних на першому етапі незручностей для дітей, пов`язаних з тимчасовою зміною звичного для них місця проживання і середовища, а також налагодження емоційного контакту дітей з матір`ю має відбуватися у співпраці батька і матері.
  • Використання спільної фізичної опіки у цій справі спрямоване на повернення матері у життя і виховання дітей, які потребують як материнського, так і батьківського виховання, що у їх синтезі формують основу становлення дітей як повноцінних членів суспільства.
  • Суд бере до уваги необхідність забезпечення спільного проживання братів, з огляду на їх емоційний зв`язок, взаємопідтримку та бажання проживати разом, що відповідає принципу якнайкращого забезпечення інтересів дітей. Суд позбавлений можливості застосувати спільну фізичну опіку щодо старшого сина, однак він має право приєднуватися до братів і проживати разом з ними.*

Колегія суддів розглянула пропозиції сторін, які були викладені у проєктах угод між сторонами, в яких висловили згоду на проживання дітей почергово, і погодилася з остаточним висновком органу у справах дітей щодо застосування моделі спільної фізичної опіки батьків у ситуації, щодо якої виник спір.



Верховний Суд вперше застосував модель спільної фізичної опіки - невідкладна консультація з будь-якого питання

Юридична фірма "Правова Позиція" вітає Вас! На сторінках сайту Ви маєте шанс дізнатися про обмеження батьківських прав і замовити консультація юриста безкоштовно онлайн плюс до всього якщо Ви прагнули знайти юрист авто пропонуємо Вам переглянути розділи нашого сайту де представлено багато корисної інформації та відомостей про послуги зокрема : скасування постанови, а також позовна заява на розірвання шлюбу. На сайті Ви зможете замовити безкоштовна консультація адвоката. Юристи нашої компанії допоможуть вам з вирішенням любого питання: свідоцтво на спадщину або ж судова практика позбавлення батьківських прав наша команда Вам із цим допоможе.

Верховний Суд вперше застосував модель спільної фізичної опіки - гарантія якості

Зверніть Вашу увагу на - перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам, міграційне право, такі послуги вкрай важливі в сучасному світі, тому їх якісне надання є дуже важливим, оскільки ми цінуємо свою репутацію, все виконується на найвищому рівні. Ви думали про те де послуги адвоката ціна львів відповідає якості? На ці запитання Вам відповість наша компанія і допоможе з консультацією по додатковим послугам таких як документи для оформлення опіки над дитиною, все це і навіть більше на сторінках сайту legal-position24.com
Послуги
Поділ майна при розлученні судова практика
Адвокат по сімейним справам
Обмеження батьківських прав
Розділ майна при розлученні
Розподіл спільного майна подружжя
Позов про визначення місця проживання дитини
Обмежувальний припис
Позбавлення батьківських прав матері
Поділ спільного сумісного майна подружжя
Позов про розподіл майна подружжя
Адвокат з сімейного права
Позов про стягнення аліментів
Сімейний юрист
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право