Батьків притягнуть до відповідальності за ухилення від навчання і виховання дітей

06.02.2024 прийнято за основу Законопроєкт №9390 від 15.06.2023, яким передбачена адміністративна відповідальність батьків або осіб, які їх замінюють, за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання малолітніх дітей.

За невиконання батьками своїх прямих обов’язків запроваджується адміністративна відповідальність (внесення змін до ч. 1 ст. 184 КУпАП ), а саме: Попередження або накладення штрафу у розмірі від 850 до 1700 грн.

І так, і ні.

Відповідно до ч.1 ст.184 КУпАП:

Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей – тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отож-бо й воно!

Вищенаведена норма передбачає адмінвідповідальність за ухилення від виконання батьківського обов’язку ТІЛЬКИ ЩОДО НЕПОВНОЛІТНІХ!  

  1. Малолітня особа – фізична особа, яка не досягла 14 років (ч.1 ст.31 ЦКУ);
  2. Неповнолітня особа – фізична особа у віці від 14 до 18 років (ч.1 ст.32 ЦКУ).

Отже, ПІД НОРМУ КУпАП РАНІШЕ НЕ ПІДПАДАЛИ ПРАВОПОРУШЕННЯ, пов’язані з незабезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання ЩОДО ДІТЕЙ ДО 14 РОКІВ!