Чи можна виселити колишнього з подружжя з власної квартири?

До нас звернувся клієнт, який, маючи у власності однокімнатну квартиру, не мав можливості нею користуватись через перешкоди колишньої дружини.

Після перенесеної чоловіком травми голови його здоров`я погіршилось і з цього часу шлюбні відносини розпались. В процесі довгої реабілітації чоловіку допомагала і лікувала тільки мати

В період реабілітації колишня дружина погрозами примусово виселила чоловіка з належної йому квартири. Усі спроби повернути житло закінчувалося конфліктами, а тому неприязні стосунки та погрози робили життя в одному приміщенні неможливим.

Під час шлюбу була побудована дача, тому колишня дружина мала альтернативу місця проживання, замість того, аби перешкоджати колишньому чоловіку у користуванні його ж майном. 

Поліція відстояти права чоловіка, на жаль, не допомогла, тому довелось звертатись до суду.

З ОДНІЄЇ СТОРОНИ

  • Статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод закріплено, що кожен має право на повагу до свого житла, а органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права.
  • Згідно зі статтею 156 ЖК України члени сім`ї власника житла, користуються жилим приміщенням нарівні з власником.
  • Відповідно до статті 9 ЖК України ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом.
  • До того ж ця квартира Є житлом колишньої дружини (відповідно до рішень ЄСПЛ житло – це не просто приміщення, яке законно займає особа, а місце проживання, з яким у людини є достатні та триваючі зв`язки).
  • Будь-яке виселення або позбавлення особи права користування житлом допускається виключно на підставах, передбачених законом, і повинно відбуватись в судовому порядку.

З ІНШОЇ СТОРОНИ

  • Статтею 41 Конституції України встановлено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю.
  • Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні (частина перша статті 321 ЦК України).
  • Положеннями статті 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.
  • Статтею 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод вказано, що кожна фізична особа має право мирно володіти своїм майном і не може бути позбавлена своєї власності. 
  • Інтереси чоловіка, як власника житла та користувача цим житлом, перевищують інтереси колишнього члена сім`ї.
  • Право членів сім`ї власника квартири користуватись житлом може виникнути та існувати лише за умови, що така особа є членом сім`ї власника приміщення, власник житлового приміщення надавав згоду на вселення такої особи як члена сім`ї.
  • Виселення колишньої дружини є законним та пропорційним заходом, оскільки у колишнього подружжя склалися неприязні стосунки, вони не пов`язані спільним побутом, жінка вже не є членом сім`ї власника житла, а він у свою чергу вимушений жити в іншому місці, хоча зареєстрований у квартирі, яка належить йому на праві приватної власності. 

Адвокат Звоненко Олена у співпраці з юристом Будяк Юлією домоглись задовлення позовної заяви клієнта: усунення перешкод у користуванні житлом і виселення колишньої дружини. 

Рішення Дніпровського районний суду м. Києва №755/7633/23 від 19.12.2023.