Статус УБД: як отримати і чим підтверджується?

  • Особистим зверненням військового;
  • Зверненням командира частини;
  • Особистим зверненням звільненого з військової служби через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.
  • Довідка за формою згідно з додатком 6, видана командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу).

У разі відсутності зазначеної довідки підставою для надання статусу УБД є:

  • Свідчення (заява) НЕ МЕНШЕ ТРЬОХ СВІДКІВ (одним з яких є командир підрозділу, в зоні відповідальності якого перебувала особа або добровольче формування, у складі якого особа брала участь у здійсненні відповідних заходів) про період безпосередньої участі в здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України… перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів;
  • Особам, які отримали поранення, контузію, каліцтво, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань (крім випадків необережного поводження із зброєю, самокалічення), – свідчення (заява) НЕ МЕНШЕ ДВОХ СВІДКІВ, які брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України… перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, про період безпосередньої участі у таких заходах, А ТАКОЖ МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ, що підтверджують отримання особою поранення, контузії, каліцтва під час безпосередньої участі у здійсненні таких заходів.

Наразі, щоб оформити статус УБД, достатньо подати ТІЛЬКИ ДОВІДКУ про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. 

Крім цього, ПРОЦЕДУРА ОФОРМЛЕННЯ УБД ЗАЗНАЛА ЗМІН для осіб, які отримали поранення, контузії або каліцтва. Раніше такі особи були зобов’язані подавати матеріали спеціальних (службових) розслідувань щодо фактів отримання таких травм. 

Проте зараз подача таких матеріалів НЕ ОБОВ’ЯЗКОВА, а натомість необхідно отримати довідку про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), яка видається після проведення службового розслідування для кожного військовослужбовця.