Керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння через крайню необхідність

Особа не може бути притягнута до відповідальності за ст. 130 КУпАП, якщо вона діяла через крайню необхідність – так вирішив Полтавський апеляційний суд у рамках Справи № 541/1511/227.

17.07.2023 в гостях у водія перебувала знайома, яка після 23:00 побачила пропущений дзвінок від мами. Додзвонившись після декількох спроб, остання повідомила, що почуває себе дуже погано і просила приїхати до неї, надати медичну допомогу.

В зв`язку з комендантською годиною, неможливістю викликати таксі та швидку допомогу (оскільки хвора не встає та не має можливості відчинити двері), чоловік був вимушений поїхати до хворої людини на своїй машині у стані алкогольного сп’яніння.

У серпні 2022 року Миргородський міськрайонний суд Полтавської області позбавив водія права на керування транспортними засобами строком на 1 рік зі стягненням штрафу у розмірі 17 тис. гривень.

Пізніше Полтавський апеляційний суд закрив провадження відносно водія і звільнив від адміністративної відповідабності.

Стан крайньої необхідності виникає, коли є ДІЙСНА, РЕАЛЬНА, А НЕ УЯВНА ЗАГРОЗА зазначеним інтересам. Якщо загроза охоронюваним інтересам може виникнути в майбутньому, діяння не може вважатися таким, що вчинено у стані крайньої необхідності.

Однією з найважливіших умов правомірності акта крайньої необхідності є те, що за таких обставин НЕБЕЗПЕКА НЕ МОЖЕ БУТИ УСУНУТА ІНШИМИ АКТАМИ, тобто засобами, не пов`язаними із заподіянням шкоди іншим охоронюваним законом інтересам.

Хоч дії водія і містять склад правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, проте на нього НЕ МОЖЕ БУТИ НАКЛАДЕНЕ АДМІНІСТРАТИВНЕ СТЯГНЕННЯ, оскільки правопорушення було вчинено В СТАНІ КРАЙНЬОЇ НЕОБХІДНОСТІ.

Тобто своїми діями водій ВІДВЕРТАВ НАСТАННЯ БІЛЬШОЇ МОЖЛИВОЇ ШКОДИ життю та здоров`ю престарілої людини, яка в силу свого віку та стану здоров`я кликала на допомогу свою доньку і потребувала невідкладної медичної допомоги (ін`єкції для стабілізації артеріального тиску), АНІЖ СУСПІЛЬНА НЕБЕЗПЕКА ВІД ПОРУШЕННЯ ПДР України, з огляду на виявлений у нього стан алкогольного сп`яніння.

Суд також врахував, що внаслідок ситуації, що склалася, водій був позбавлений можливості залучити іншого водія.



Керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння через крайню необхідність - термінова консультація з будь-якого питання

Юридична фірма "Правова Позиція" вітає Вас! На нашому сайті Вам надано можливість ознайомитись з порядок перерахунку пенсії військовослужбовцям а також замовити юридична консультація онлайн безкоштовно львів на додаток до цього якщо Ви шукали адвокат пенсійні справи рекомендуємо Вам відвідати розділи сайту де опубліковано багато корисної інформації та відомостей про послуги зокрема : позбавлення батьківських прав судова практика, а також усунення перешкод у спілкуванні з дитиною судова практика. На сайті Ви зможете замовити безплатна консультація юриста по телефону. Команда нашої компанії будуть раді вам допомогти з вирішенням любого питання: порядок розлучення через суд або ж скасування виконавчого напису наші фахівці допоможуть вам із цим.

Керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння через крайню необхідність - великий вибір послуг

Звертаємо Вашу увагу на - чорнобильські доплати до пенсії, перевірка нерухомого майна, в сучасному світі ці послуги дуже затребувані, тому висока якість їх надання є пріоритетом, ми високо цінуємо нашу репутацію та надаємо послуги на найвищому рівні. Як часто Ви ставили питання де оформити спадщину ціна відповідає якості? На ці запитання Вам відповість наш інтернет-ресурс юридичної агенції і проконсультує Вас по додатковим послугам таких як визнання виконавчого напису таким що не підлягає виконанню підсудність, все це і багато іншого на веб-сторінках legal-position24.com
Послуги
Клопотання по 130 купап
Автоюрист дтп
Стягнення моральної шкоди судова практика
Позовна заява про стягнення страхового відшкодування дтп
Позовна заява про відшкодування майнової та немайнової шкоди
Позов про відшкодування моральної шкоди
Автоюрист по дтп
Відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди
Автоюрист
Відшкодування збитків судова практика
Відшкодування моральної шкоди юридичній особі
Відшкодування матеріальної шкоди
Звільнення від відповідальності за ст 130 купап
    ТОП менюТОП запити
Військове право
Пенсійне право
Міграційне право
Адвокат по кредитам
Автоюрист/ Юрист по ДТП
Спадкове право
Сімейне право